Jump to content

Így lesz mindig jó illat az autódban

2020. 12. 18. 08:50

Az emberi szaglás teljessége, a kellemes illatok és a kellemetlen szagok elválasztása ízlésünk szerint nem született képesség, az első 5-10 életévünkben alakult ki.

Az illatok alapján való tájékozódásunk a világban később sem teljesen kiszámítható; a hormonális változások például jelentősen befolyásolják a szaglásunkat, az érzékenységünket a szaganyagokra. (Ezt bárki hajlandó heves bólogatás mellett tanúsítani, aki volt már terhes vagy aki élt együtt terhes nővel.) De ettől még a büdös az büdös. Az autóban is.

A befülledt, nedves, meleg helyeken a mikrobiális folyamatok során eregetik kellemetlen szaganyagaikat a baktériumok, gombák. A műanyagok jelentős része hő hatására fura vegyszerszagot bocsát ki.  Az utcán a cipővel felszedett, majd a szőnyegbe, kárpitba dörgölt dolgok iszonyú sokáig képesek megkeseríteni az autózás élményét. És persze mindenféle ottfelejtett holmi is lehet a kocsiban, ami idővel elkezd szagokat árasztani. De hogyan lehet védekezni az autóban keletkező kellemetlen szagok ellen?

Tisztaság és rend, mint otthon

Nem reprezentatív megfigyeléseink szerint meglepő módon a nőkre jellemző inkább, hogy amennyire igényesek a környezetükre a lakásban, házban, annyira nemtörődöm módon kezelik autójuk belterét. Az anyuka, aki otthon sosem adna a gyereke kezébe még egy szem keménycukrot sem a kanapén, simán hátradob akár egy zacskó nápolyit is az aprónépnek, hadd eszegessék az úton, ennek minden nyilvánvaló következményével együtt. De gyakori jelenség az ajtózsebben komposztálódó banánhéj vagy almacsutka, a padlóra löttyent mekis shake vagy a lassan olvadozó csokidarabkákkal együtt a kesztyűtartóba tolt jégkrémcsomagoló fólia is a gyerekfuvarozásra használt, női sofőrös autókban.

Az ilyen szörnyűségek ellen sajnos csak a megelőzés használ. De ha már mégis gyerekzsúrokat és lakomákat kell rendezni a kocsiban, legalább egy fix kuka legyen bent, lehetőleg jól záródó tetővel, amit persze néha ki is kell üríteni.

A klíma tudatos használata

A mai autókban csábító lehetőség a klímakonzolon vagy az érintőképernyős menüben az AUTO gomb megnyomása után örökre elfeledkezni a légkondicionálóról. Ez viszont idővel szinte biztosan meghozza az úgynevezett klímaszagot, mert a klíma hőcserélőjében és a szellőzőrendszerben a lecsapódó kondenzvíz jelenlétében megtelepedik mindenféle baci és gomba.

A megoldás egy kis odafigyelés a hétköznapokban és évi egy-két profi klímatisztítás. Az előbbi abból áll, hogy rövid utakon ne kapcsoljuk be, hosszabb utakon pedig a megérkezés előtt pár perccel kapcsoljuk ki a klímakompresszort (az AC feliratú gombbal vagy menüponttal), hogy a rendszer kiszáradhasson. Utóbbit pedig profi szolgáltatónál, profi technológiával érdemes megcsináltatni, ha tartós eredményt akarunk.

(Forrás: player.hu / fotó: pexels.com)