Jump to content

Tudnivalók Japánról II.

2015. 01. 21. 10:31

Japán az egyik legkedveltebb ázsiai országok egyike, és ide utaznak a legtöbben a vlágon. Viszont van pár dolog, amit jó ha észben tartasz ezen utazások alkalmával.

Utazás közben:
Elsősorban a mozgólépcsőre és a tömegközlekedési járművekre gondolunk.
Oké, Budapest valószínűleg az egyetlen város a világon, ahol az emberek össze-vissza, egymás mellett állnak a metró mozgólépcsőjén, ahelyett, hogy hosszú, vékony sorokba rendeződnének, hadd haladhasson mindenki a dolgára mellettük, aki siet.
A japánok erre nagyon figyelnek: Tokióban jobb, Oszakában baloldalon sorakoznak a népek.
Ugyanígy a járműveken is diszkrétek: például nem illik hangosan telefonálni vagy emelt hangon beszélgetni, nevetgélni utazás közben.

Nem illik nyilvános helyen enni, inni:
Senki sem veszi jó néven, ha a helyi járaton előveszed a szendvicsedet, alkoholt fogyasztani pedig a legtöbb nagyvárosban szigorúan tilos a közterületeken.
A távolsági járműveken egyébként mindez teljesen belefér, hiszen a kinyitható asztalka és a büfé kocsi lehetővé teszi a kényelmes étkezést az utasoknak.

Szemétkérdés:
Tokió utcáin rendkívül kevés szemeteskukát találsz, aminek több oka is van: egyrészt a terrorveszélyre vezethető vissza a jelenség, másrészt környezetvédelmi okai vannak.
Akárhogy is, a helybeliek rendkívül fegyelmezettek: nem dobálják el a szemetet, hanem inkább egy-egy zacskóban gyűjtik a kidobásra ítélt cuccokat a táskájuk mélyén, és azoktól este, otthon szabadulnak meg.
Ha Tokióban jársz, legyen nálad mindig pár nejlonzacskó!

Elnézőség:
A japán vendégszerető nép, mely tisztelettel közelít a messziről jött látogatóhoz.
Sok mindent elnéznek a turistáknak: noha ők maguk ritkán bújnak össze nyilvános helyen, a külföldi párok szenvedélyes csókjain csak mosolyognak.
Nem zavarja őket, ha nem tudsz pálcikával enni (amit a kínaiaktól vettek át) vagy nem ismered a helyi szokásokat, a nyelvet.
Szívesen segítenek, de vigyázz: ne élj vissza a vendégszeretetükkel és a türelmükkel!

Forrás és fotó: jotudni.hu / Írta: Molnár Adrienn

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.