Jump to content

Tudnivalók Japánról I.

2015. 01. 20. 19:18

Egyszer az életben mindenki szeretne ellátogatni a távoli felkelő nap országába. Viszont van pár dolog, melyet jó tudn, ha az ember oda tervezi a nyaralását.

Borravaló nincs:
Bár akad számos, külföldiek által üzemeltetett vendéglő és kocsma, a helybeliek kultúrájából teljesen hiányzik a borravaló, mint hálás gesztus.
Nemhogy 10-15 százalékot nem hagynak jattként a népek, de még csak azon sem lepődik meg senki, ha az aprópénzzel utána futnak.
A turisták általában nem értik, mi ez az egész, de hamar leesik a tantusz, hogy nem véletlenül drága szinte minden szolgáltatás…

Cipőt le:
Odáig rendben van, ha az otthonában látogatsz meg valakit, természetesen leveszed a cipődet az előszobában.
Az azonban gyakran lepi meg a turistákat, hogy rengeteg étteremben, templomban, imahelyen, múzeumban és pubban várják el a vendégektől, hogy zokniban, harisnyában vagy mezítláb járják körbe a helyet.
Ha nem Japánban nőttél fel, akkor sanszos, hogy eleinte nem fogod tudni, mikor illik ledobni a cipőt, úgyhogy figyeld árgus szemekkel a helybelieket…

Ne lepődj meg a vécéken:
Míg Magyarországon összeteszed a kezedet, ha van vécépapír, a japánok a legkisebb falvakban is mindent megtesznek azért, hogy abszolút luxusélmény lehessen a kis és nagydolog.
Először is, gyakran kapsz vécépapucsot, aztán pedig ott vannak a különféle papírok és törlőkendők, hogy minden testnyílásodat meg tudd törölni, mosni és szárítani kis- és nagydolog után.
Ne lepődj meg, használd ki inkább a lehetőségek széles tárházát…

Se ölelés, se puszi:
A legtöbb japán nem tud mit kezdeni azzal, hogy az európaiak puszilkodnak, az amerikaiak meg ölelkeznek – akkor is, ha esetleg életükben először futnak össze valakivel egy félórára.
A felkelő nap országában jóval kimértebbek és távolságtartóbbak az emberek, ezért az ismeretség kezdetén érd be az egyszerű kézfogással!

Forrás és fotó: rougemagazine.hu / Írta: Molnár Adrienn

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.