Jump to content

Budapest szerencsehozó szobrai I.

2015. 01. 07. 15:01

Minden városnak megvannak a maga szerencsehozó szobrai, akotásai, melyeket onnan ismer fel az ember, hogy egyes részei bizony fényesebbek a többinél. Ezen szobrok mindegyikéhez kapcsolódik valami féle babona, hogy miért is érdemes egyes részét simogatni, miben fog majd szerencsét hozni. Budapesten pedig több ilyen szobor is található.

Hadik lova:
Hadik lovát csak akkor simogassátok, ha nem vagytok túl szemérmesek. E hős paripáját ugyanis egy igen illetlen helyen kell megérintenie annak a diáknak, aki át akar menni a vizsgákon. A babona a műegyetem diákjai között terjedt el, akik úgy tartják, szerencsét hoz, ha a vizsgaidőszak előtt megérintik ennek a lónak azt a bizonyos testrészét. Lovast és lovát a Várba az Úri utcában találjátok meg, és már jó messziről látni fogjátok, melyik az a részlete a bronz szobornak, amit nem színez zöldes patina, nem is “négylevelű”, és mégis szerencsét hoz.

Kálvin téri kőmacska:
Kálvin téri aluljáróban ülő kőmacska farkának simogatása is szerencsét hoz. Az alkotó saját Maci nevű cicájáról mintázta a Vörösmárvány dombormű mellett ücsörgő állatot. A mű egyébként a “megállíthatatlan terjeszkedés, a fejlődés allegorikus megfogalmazása”, bár a városlakók többsége egész más jellegű szimbólumot lát a falon tátongó szűk résben. Akárhogy is, úgy tűnik, a cica farkát szeretik simogatni a járókelők, mert a kívánságok teljesülésének reményében már az is fényesre kopott.

Az igazi Abigél:
Abigél legendáját mindenki ismeri, aki olvasta Szabó Magda regényét, vagy látta a tévéfilmet. Azt azonban kevesebben tudják, hogy Abigél szobra és legendája nem csak a filmen létezik. A valójában “Korsós nő” névre hallgató szobrot állítólag egy V. kerületi ház udvaráról kérték kölcsön a filmhez, ahová vissza is került a forgatás után. Ám nem csak a film lett népszerű, hanem az Abigélt “játszó” szobor is: korsójában elkezdtek megjelenni a valódi kívánságlevelek. A történet ugyanis arról szól, hogy a leánynevelde udvarán álló Abigél kőszobor teljesíti a hozzá levélben eljuttatott kívánságokat. Sajnos azonban nem biztos, hogy érdemes zaklatnotok a “kőszínésznőt” és a ház lakóit, ugyanis Szabó Magda szerint az egész babonát ő találta ki és nincs semmi alapja.

Forrás és fotó: kozterkep.hu

Írta: Molnár Adrienn