Jump to content

Urulógiai vizsgálat, prosztata szűrés - Mennyire fontos?

2015. 05. 12. 13:11

A férfiak halálozási statisztikájában előkelő helyet foglal el a prosztatarák, pedig a megelőzés és a korai diagnosztika segítségével sokkal jobb arányban lenne gyógyítható ez az alattomos kór. 

A prosztata rákos megbetegedése az 50 év feletti életkorú férfiaknál a gyakorisága növekszik, elérheti a 10 százalékot, megközelítőleg a 75. életévre kulminál. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a férfiak többsége idegenkedik vagy éppen kellemetlennek találja a rendszeres urológiai vizsgálatot és azon belül a prosztatarák szűrést, mellyel az időben felfedezett, korai stádiumú betegség hatékonyan gyógyítható.

A prosztatarák előfordulása egyre gyakoribb, de viszonylag hamar kiszűrhető. Hormonális hatások, valamint táplálkozási tényezők is előidézhetik. Veszélyes, ugyanis nagyon lassan, tünetek nélkül fejlődik ki. Még az is előfordul, hogy csak a halál beállta után, boncoláskor veszik észre.

Miért szükséges a vizsgálat? A korai diagnosztika és a megelőzés mellett azért is, mert az ilyen típusú daganat gyakran a csontokba adhat áttétet.

Neked sincs más dolgod, mint urológiai szakrendelésen megjelenni, ahol beutaló nélkül is elvégzik a szűrést. A vérvizsgálatot követően végbélen keresztüli tapintást (RDV-t – rectalis digitalis vizsgálatot), majd ultrahangot végeznek. Kellemetlen ugyan, de még midig jobb, mint rossz hírt kapni - sokszor túl későn - az orvostól.

40 év felett kétévente ajánlott elvégeztetni a szűrővizsgálatot!

(Fotó: epicurious)