Jump to content

Eltarthatósági kalauz II. – vajon romlott-e már?

2014. 08. 05. 12:00

További kérdéseid vannak az egyes ételek-italok eltarthatóságát illetően? A következő részben újabb gyakran kétes frissességű termékek eltarthatóságáról tudhatsz meg dolgokat.

1. Tejtermékek

Legkevésbé toleráns a friss tej, melynek maximum eltarthatósága egy hét, azonban néha már 3 nap alatt megsavanyodik, főleg, ha bontott. Érdemes ilyen esetben megszagolni, vagy pohárba kiöntve megszemlélni, hogy minden rendben van-e. Ha szeretnéd, hogy egy kicsit tovább maradjon a tej friss, akkor lehetőleg tartsd minél hidegebben. Sose hagyd hosszabb időre szobahőmérsékleten és találj neki helyet valahol a hűtőajtón kívül, ugyanis ez a fridzsi legmelegebb pontja.

A bontatlan tejszín esetében a szavatossági idő a mérvadó, a megkezdett doboz azonban 3-4 nap után megromlik. Fagyasztóban akár 4 hónapot is elvan, azonban ez egyáltalán nem tesz jót az állagának. Vajat és vajkrémeket 2 hónapig marasztalhatsz nyugodtan a hűtődben és 9 hónapig a fagyasztóban, míg a tejföl és a joghurt legjobb, ha az első héten elfogynak, ám néha bontatlanul 3 héttel is túlélhetik a szavatossági idejüket.

2. Sajtok

A sajtok némiképpen külön kategóriát képviselnek. A kemény sajtok jobban fagyaszthatóak, mint a többi tejtermék, ám ezek állaga sem marad egészen az eredeti. A puha, zsíros sajtok (mozzarella) hozzávetelőgesen két hétig garantálhatóan frissek, bontva azonban ez jelentősen csökken. A kemény sajtokat(parmezán) egészen más fából faragták, hiszen ezek egy éven keresztül is frissek maradnak (legfeljebb kicsit érlelődnek). Amennyiben egy sajton penészt találsz és az előző puha típushoz tartozik, akkor dobd ki azonnal, míg ha kemény sajton fedez fel ilyet, csak vágd le az érintett részt, a többi biztonságosan fogyasztható maradt.

3. Gyümölcsök

Itt ahány fajta annyi lejárati idő. A leggyakrabban vett félék mint az alma és a citrusok 3-4 hetet bírnak akár szobahőmérsékleten is. A dinnyék azonban már csak egy hetet tölthetnek a hűtőben. Legérzékenyebbek a bogyós gyümölcsök, mint az eper, meggy, ribizli és az áfonya. Ezeket mindössze 3 napig lehet váratni, utána rohamosan vesztenek minőségükből.

A gyümölcsök gyakorlatilag kivétel nélkül fagyaszthatóak, így inkább erre a sorsa jussanak, mint hogy a kukában kössenek ki. Azt azonban tudnod kell, hogy a fagyasztás során sokat veszítenek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból, nem beszélve arról, hogy az állaguk sem lesz a régi.

Forrás: men.hu

Írta: Ambróz Nóra