Jump to content

Tea lexikon – zöld, vörös, fehér?

2014. 08. 01. 11:02

A tea nem csak egyes kultúrák hagyományainak szerves hozzátartozója, de világszerte népszerű ital. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásait az orvosok is elismerik. Valamennyi fajtája gazdag antioxidánsokban, emellett katekin tartalma segít a szervezetnek elbánni a baktériumokkal.

Számtalan teafajta ismeretes a világon. Ez részben függ magának a növénynek a minőségétől, részben pedig a szárítási, fermentális eljárásoktól. Ez után következik a hozzáadott természetes ízesítők, fűszerek és gyümölcsök végtelen listája.

Jótékony hatásainak egyik formája a teában lévő csersavakból származik, melyet a magyaros cukros-citromos fogyasztással sajnos kiirtunk. Az egészségünknek valójában az ízesítetlen langyos vagy forró tea a legmegfelelőbb, mely étkezés után vagy közben fogyasztva segít a zsírok lebontásában is, ellentétben a hideg italokkal, melyek megszilárdítják a zsírokat.

1. A zöld tea

Pozitív hatásairól könyveket lehetne írni. A reggeli hírolvasás közben langyosan elkortyolt zöld tea az egyik legjobb módja a nap kezdésének. Élénkítő hatásán túl méregtelenít, erősíti az immunrendszert, javítja a keringést, csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, védi az emésztőrendszert, sőt gátolja a fogszuvasodást is. Vitamintartalma sem elhanyagolható. Gazdag forrása a B és C vitaminnak, káliumnak és fluoridnak. Gyógyászati céllal epe-, vese-, és hólyagkövek kiújulása ellen, vizelethajtóként ajánlják leginkább.

2. A fehér tea

A fehér tea fogyasztása egyéb hatásai mellett ásványi anyagokban való gazdagsága miatt javasolt. Egyaránt tartalmaz nikkelt, krómot, mangánt és vasat. A króm a vércukorháztartás stabilizálása miatt jelentős, míg a vastartalma miatt vérszegények fogyasztják. Emellett gazdag káliumban és szegény nátriumban, így az izomműködést is jótékonyan befolyásolja. Alacsony koffein és csersav tartalma miatt kíméli a gyomrot. Orvosi alkalmazása, hogy pajzsmirigy szabályozóként ajánlják fogyasztásra.

3. A vörös tea

Más néven rooibos tea. Az előző kettővel ellentétben afrikai származású és teljességgel koffeinmentes. Antioxidáns tartalma jelentős, azaz lassítja a sejtek elöregedését. Ásványi anyagokban gazdag, hatékony kalcium-, mangán-, fluor-, cink- és rézforrás. Reggel ihatjuk enyhe élénkítőként vagy napközben mint szomjoltót, ám este sem kell tartanunk tőle, ugyanis nyugtató hatású.

Forrás: csodastea.blogspot.hu

Írta: Ambróz Nóra