Jump to content

Nincs több kifogás

2021. 05. 08. 17:18

Ne is kezdj bele, ismerjük minden egyes kibúvódat.

Egy ideje már tervezgeted, hogy az egészség irányába fordítod az életed, de eddig mindig találtál valami kifogást. Csak hogy szembesülj vele, előbb felsoroljuk, milyen olcsó és közhelyes kibúvókkal próbálsz terelni, aztán – hogy konstruktívak legyünk – azt is elmondjuk, mit kellene tenned, hogy elérd a céljaid.

Mondd csak, ezek közül hánynál ismersz magadra?

„Nincs időm, egész nap dolgozom”

0-24-ben dolgozol és egy percre sem állsz le, így nemhogy magaddal, de a csajoddal/gyerekeddel/feleségeddel/kutyáddal sem tudsz elég időt tölteni. Ugye egy kicsit te is érzed, hogy ez nem igaz. Azért azt tudd, ha nem szánsz magadra (én)időt, akkor valóban meg fogsz kattanni a sok melótól és/vagy gyereksírástól. Heti 3 nap 30 percet te is megérdemelsz saját magaddal.

„Fáradt vagyok”

Ezzel nem vagy egyedül, viszont vannak, akik akkor is letolják az edzést, ha nincs hozzá kedvük vagy tényleg fáradtak. Ők az eltökéltek, és persze ők úgy is fognak kinézni tavaszra, ahogy te szeretnél. Egyébként ahogy az erőszintednek, úgy az energiaszintednek megfelelően is lehet gyakorlatokat végezni, még otthon is. És hidd el, a mozgás feltölt és visszahoz kicsit az életbe.

„Túl öreg vagyok én már ehhez”

Ha a 100 éves veterán, Tom Moore képes volt százszor körbesétálni házának jókora kertjét (hogy adományt gyűjtsön a brit állami egészségügyi szolgálat számára), akkor bocs, de neked ez nem lehet kifogás. Soha semmit nem késő elkezdeni, és nyilván nem a versenysporttal kell kezdeni.

„Esik az eső”

Mint tudjuk, az eső mágikus erővel bír, mert olyankor boltba, iskolába és munkahelyre sem mennek az emberek. Otthon például a nappaliban valószínűleg nem esik az eső. Lehet, hogy igazából te nem is akarsz edzeni?

„Nincs nyitva az edzőterem/messze van a tér/otthon meg nem lehet normálisan edzeni”

De lehet. Viszont te pont annyira vagy lusta még csak utánanézni más lehetőségeknek – például az otthon végezhető gyakorlatoknak –, mint egyébkén normál körülmények között eljárni az edzőterembe.

„Fáj a kezem/lábam/hátam/mindenem”

Most is fáj? Mennyire? Az orvos mit mondott? Ha tényleg annyira fáj, menj el orvoshoz. Biztosan nem csak újabb kifogást keresel? Szerintünk nem vagy őszinte magaddal. Eláruljuk: úgy is tudod például a bicepszeket erősíteni, ha a lábaddal van bajod.

„Nincs edzőfelszerelésem”

Vitathatatlan, hogy az edzőfelszerelés fontos, de például az otthoni edzéshez nem kell divatozni. Felveheted akár a tavalyi rövidnadrágodat egy pólóval, abban is tudsz két szék között tolódzkodni, vagy két 1,5 literes teli ásványvizes flakonnal a kezedben kitöréseket végezni, de még fekvőtámasz helyzetben plankingelni 45 másodpercig – na tessék, máris mondtunk három gyakorlatot, amihez még eszközöket sem kell venned, mert otthon minden megtalálható hozzá.

„Ezt-azt még el kell intéznem”

És azt pont abban a 30 percben tudod csak csinálni, amikor mozognál egy kicsit. Hihető. Nem is tudunk már mit mondani. Na jó, hagyjuk ezeket...

Ahhoz, hogy formába hozd magad, pont az a két dolog kell, ami az egészséges élethez is: rendszeres testmozgás és tudatos táplálkozás

A legelső kérdés, amire választ kell adnod magadnak, hogy mi a célod? Fogyni szeretnél, vagy az állóképességedet növelni, esetleg izmosodni? (Szigorúan csak a mozgást nézve) előbbiek esetében leginkább a kardióedzést (pl.: futás, úszás, bringázás) kellene előnyben részesítened, utóbbinál meg a sajáttestsúlyos vagy súlyzós gyakorlatokat. De ha szimplán csak (öröm)mozogni szeretnél, akkor kóstolj bele egy kicsit mindenbe, hogy el tudd dönteni, mi a leginkább neked való.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)