Jump to content

Gyakori hibák edzés előtt és után II.

2015. 02. 06. 22:20

A sportolás nem csak a testünkre, de a közérzetünkre is jó hatással van. Viszont ahhoz, hogy ez ténylegesen így legyen és ne érezzük magunkat rosszul egy kiadós edzés után, bizony be kell tartanunk pár szabályt.

Túledzettség, a regeneráció hiánya:
A maximalisták tipikus hibája. Nem kell mindennap edzened ahhoz, hogy elérd céljaid. Nehéz meghatározni a megfelelő mennyiséget, de elmondható hogy a pihenőnap nélküli edzéstervek halálra vannak ítélve. A minőség a mennyiséggel szemben előnyt élvez, az önsanyargató és önostorozó edzések minden esetben túledzettséghez vezetnek. Ennek legfőbb jelei a teljesítmény megakadásában, alvatlanságban, nyugtalanságban, vagy épp aluszékonyságban jelentkezik. Mindig hagyj időt a testednek! Hidd el, a tested akkor kezd el igazán dolgozni mikor fizikálisan vége az edzésnek. Regenerálódj néha, hagyj ki bátran egy edzést, ússz, szaunázz egy jót.

Aluledzettség:
Ha úgy érzed semmi értelme nincs elmenned edzeni, mert nem érzel semmi fáradságot, hangulatjavulást, energiafeltöltődést, soha sincs izomlázad akkor jól érzed, nem kell többet edzened. Így! Emelned kell a téten, valószínű a testednek nem elég amit adsz, alkalmazkodott hozzá vagy egyszerűen nem a megfelelő edzésformával próbálkozol. 4 hetente mindig változtass valamit az edzésen, sose hagyd ellustulni az edzést!

Folyadékpótlás hiánya, nem megfelelő folyadék bevitele:
Gyúrás után egy sör? A nem megfelelő folyadékpótlás az egész edzést sutba vágja. Edzésnapokon kerüld az alkoholfogyasztás minden formáját, hagyd a pihenőnapokra. Az edzés alatt, után fellépő dehidratáltságot folyamatos ásványvízpótlással orvosolni kell, ezzel biztosítva a belső szervek és az izmok regenerációját. Fogyaszthatsz izotóniás italt, jobb minőségű ásványvizet MagneB6-al segít pótolni az elveszett ásványi anyagokat.

A masszázs, a lágyszöveti terápiák mellőzése:
A beállt izmok edzés után csak bizonyos pontig természetesek. A csomósodás egyáltalán nem természetes dolog jelezhet előre komolyabb sérülést, hosszabban tartó fájdalmat. Jó manuálterapeutát találni és rendszeresen alkalmazni nagyon nehéz és költséges móka, de a rendszeres masszázs így is elkerülhetetlen a folyamatos fejlődés érdekében. Ha nem telik masszőrre, szerezz be egy SMR hengert, minden edzés előtt, után használd 5-10 perc erejéig. Kiválóan átmasszírozod magad vele, ezzel elkerülve egy súlyosabb sérülést.