Jump to content

Alig ismert sportok - a teqball

2015. 01. 07. 13:32

A beltéri nyári sportok közt egy új magyar találmány hódít. A teqball leginkább olyasmi, mintha egy görbe pingpongasztalon próbálnánk lábteniszezni. Az eredmény egy pörgős, technikás sport, mely kiváló labdakezekést igényel.

A teqball feltalálója két magyar jó fiatal, Borsányi Gábor és Huszár Viktor. A 18 éves focis múlttal rendelkező Borsányi Gábor hozta a sportos tapasztalatot és volt a projekt ötletgazdája. Számára mindig is fontosabb volt, hogy saját vállalkozásait megvalósítsa mintsem, hogy profi karriert építsen, azonban a foci egész életében kiemelt szerepet játszott.

Vele társult Huszár Viktor, aki az elméleti, technikai hátteret szolgáltatta a teqball megvalósításához. Számítógépes szakemberként az ő érdeme a Techbox kidolgozása, melynek célja, hogy megfelelő tudományos pontossággal mérje a játékosok teljesítményét. Természetesen Viktor sem kisebb foci-fanatikus mint barátja, jelenleg ő a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem csapatának elnöke.

A teqball lényege és feltalálói szerint majdani népszerűségnek kulcsa, hogy nem igényel több helyet, mint egy pingpongasztal, a játék szabályai pedig végtelenül egyszerűek, ám mégis zseniálisan újszerűek. Az edzések egyaránt alkalmasak kezdők és profik számára. Egyszerre fejlesztik az ember technikai tudását, állóképességét és koncentrációját. Mivel a játékmenet során sem az asztalhoz, sem a többi játékoshoz nem szabad hozzáérni, ezért a sérülés kockázata is minimális.

A szükséges játékeszközök egy normál vagy négyes méretű focilabda és egy teqboard. Ezutóbbi a már emlegetett hajlított asztal, melynek kialakítása lehetővé teszi, hogy a labda mindig a játékosok fele pattanjon el. Ugyanilyen elv szerint készült a középen található megerősített háló, mely polikarbonátból vagy plexiüvegből van.

A játék célja, hogy egy, kettő vagy három érintésből visszajuttassuk a labdát az ellenfél térfelére. Ebből adódik, hogy pár másodpercenként labdába kell érni, folyamatosan pörgős, gyors játékmenetet hozva ezzel létre. Extra nehezítés az a szabály, miszerint kétszer ugyanazzal a testrésszel nem lehet labdába érni, egy labdameneten belül pedig egymás után legfeljebb kétszer használhatunk egy testrészt arra, hogy a labdát átjutassuk az ellenfél oldalára. Ebbe a szabályba a szerva nem számít bele.

A játékot kipróbálhatjuk egymás ellen ketten, egyéniben vagy négyen két kétemberes párként felállva. Ez a passzolás lehetőségeivel gazdagítja a játékot. Lehetőség van továbbá arra, hogy a pingpong forgós technikájának megfelelően tömegesen szórakozzunk együtt.

Forrás: men.hu / Írta: Molnár Adrienn