Jump to content

Játék felnőtteknek - a sörpong

2014. 12. 05. 21:31

Ugyan kocsmába általában csak inni járnak az emberek, azért egy kis csocsó meg egy kis sörpont még belefér a dologba. Bár ez utóbbi inkább a házi bulik kelléke nem pedig a konkrét kocsmáké, azért be kell, hogy mutassam, ha valaki esetleg kedve támed egy kis sörözgetés mellett a haverokkal játszania.

Ez a játék ez 1950-es évekre vezethető vissza, mikor is amerikai egyetemisták még beirut néven játszották.

Ebben a játékban nem csupán a szerencse, hanem az ügyesség is nagy szerepet játszik, ezáltal is egyre élvezetesebb lesz a játék menete, minél több sör fog el alatta.
A játék célja, az ellenfél poharaiba juttatni a labdát. A sörpongot két csapat játssza, csapatonként két taggal és 20 fél literes pohárral. A poharak háromszög alakban vannak felállítva egymással szemben, bennük poharanként 0,1-0,3l sör, ízlés szerint.

A játék célja hogy az ellenfél poharait eltüntessük: amelyikbe betalálunk, annak a tartalmát az ellenfelünk megissza, majd a poharat félrerakja. Az nyer, akinek hamarabb sikerül kidobnia az ellenfél poharait. A győztes csapat fent maradt söreit a vesztes csapatnak kell meginnia. A játék elején a két csapat a kezdési jogot három menetes kő-papír-olló párbajjal dönti el. Értelemszerűen az kezd, aki a három menetből előbb nyer meg kettőt. Ezután a kezdő csapat megkapja mindkét labdát és elkezdheti a játékot. Az ellenfél akkor dobhat, ha a kezdő csapat mindkét tagja eldobta már a labdát, kivéve, ha mindketten betalálnak, mert akkor visszakapják egy bónuszdobásra, mely eredményétől függően vagy megint ők jönnek vagy az ellenfélen a sor.

A dobás csak akkor érvényes, ha a dobó játékos az asztal ellenkező végén áll és a dobás pillanatában mindkét lába érinti a földet. A labdát kétféle módon lehet az ellenfél poharaiba juttatni: dobva és pattintva. A pattintott és a sima dobás egyenértékű.

A sikeres dobások után a játék egyre nehezebb lenne a szanaszét lévő poharak miatt. Ezért minden kidobott pohár után a poharakat úgy kell rendezni, hogy a peremük érintse egymást.

A játék egy lehetséges vége a csoda. Ennek során az ellenfél játékos dobása során a labda megáll a poharak peremén. Ekkor a bíró csodát hirdet, melynek két lehetséges folytatása van, melyről a csapat dönt. Ez egyikben a játékos, aki dobott elfogadja, hogy a találata érvénytelen és minden megy tovább. A másikban folytatja a csodát és megpróbálja a másik labdát is a poharak peremén megállítani. Amennyiben sikerül neki, akkor automatikusan ők nyertek. Ha elrontja, akkor viszont kénytelen a saját poharaikból kiüríteni egyet.

Forrás és fotó: muvemag.com

Írta: Molnár Adrienn