Jump to content

Ugrálj az utcán! Ez a parkour.

2014. 10. 02. 21:45

Biztos mindenki látott már a városban sétálva fiatalokat a falakon vagy a garázslejárókon ugrálni. Egyik háztetőről a másikra szaltózni, vagy épp a korláton, kézen egyensúlyozni. Ez lenne a parkour, melyet ismerhetsz ha játszottál valaha is a Prince of Persia játék bármelyik részével.

Biztos mindenki látott már a városban sétálva fiatalokat a falakon vagy a garázslejárókon ugrálni. Egyik háztetőről a másikra szaltózni, vagy épp a korláton, kézen egyensúlyozni. Ez lenne a parkour, melyet ismerhetsz, ha játszottál valaha is a Prince of Persia játék bármelyik részével.

A parkour kialakulását nehéz évszámokhoz kötni, hiszen már a felegyenesedett ember is tudott ugrálni, és vadászat közben képes volt árkon-bokron át rohanni a lehetséges zsákmány után. Ez pedig nevezhető a parkour alapjának. Mégis a tényleges megalapítónak David Belle-t tekintik, aki 17 évesen otthagyta az iskolát és Lisses-be vonult, ahol megalapította pár barátjával a Yamakasi nevű csoportot. Ebben az időszakban alakult ki a parkour legtöbb trükkje és a mai arculat is. Később egy filmet is forgattak, mely szintén a Yamakasi címet kapta és mára kultikussá vált. Alapműnek számít a sportot űzők körében.

A parkour lényege az, hogy egy adott pontból egy másikba minél gyorsabban és minél látványosabban jussunk el. Viszont nagyon nem mindegy, hogy az út végén hogyan érkezel, hiszen elég egyetlen rossz mozdulat és vagy nem érsz célba, vagy igen, de súlyos sérüléseket szerzel a leérkezésnél. A parkourben nincsenek szigorúan meghatározott mozdulatok vagy kötött mozdulatsorok. Lényege, hogy a test izomzatát fejlesszük és ez által minél gyorsabban és hatékonyabban tudjunk átkelni az akadályokon.

Nagyon látványos és mindeközben még nagyon fejlesztő hatású is, hiszen kellő mennyiségű izomzat kell egy komolyabb ugrás elvégzéséhez, vagy ahhoz, hogy helyesen érj földet. Remekül növeli az állóképességet és az izomzatot egyaránt.

Forrás és fotó: cbc.co és surfdome.com

Írta: Molnár Adrienn