Jump to content

Élményre költs tárgyak helyett

2020. 02. 28. 22:25

A tárgyak boldoggá tesznek, de csak rövid ideig. A tudományos magyarázat természetesen erre is megvan, ahogyan arra is, miért válassz inkább egy hétvégét a hegyekben egy újabb iPhone helyett.

Nem légből kapott humbug amit most megosztunk veletek, mert ez konkrétan Thomas Gilovich, a Cornell University pszichológiaprofesszora által elvégzett húszéves kutatás eredménye.

Miért nem leszel boldog a kütyüktől?

  • Megszokás: Amit egyszer megkaptál, csak rövid ideig lesz új és rövid ideig érzed a boldogságot tőle
  • Mindig még jobbat akarunk: Ha megszerzünk egy tárgyat, a következő alkalommal még jobbat akarunk. Egyre feljebb rakjuk a lécet, míg majd nem tudjuk megugrani és az addigi tárgyaktól függő röpke boldogság nem jön el többé.
  • Mindig lesz a haverodnak egy jobb: Bármit is veszel, a szomszédnak, rokonnak, havernak lesz egy jobb. Mindig lesz egy jobb. Ez pedig rögtön el is veszi az új cuccod varázsát.
Új dolgokat veszünk, hogy boldoggá tegyenek minket, és sikerül is. De csak egy ideig. Az új dolgok először izgalmasak, de aztán alkalmazkodunk hozzájuk

– mondta Gilovich.

Az emberek valamiért azt hiszik, hogy a boldogság ugyanaddig kitart, mint a tárgyaik. De ez oltári nagy tévedés!

Ezért válassz élményt!

Mert azok adják az identitásunkat. Egy Apple okosóra nem tesz hozzád semmit, csak egy tárgy, ami lehet, hogy baromi hasznos és lehet, hogy motivál valamire, de nem te vagy. Azonban egy 60 km -es túra a Mecsekben egy napon át, az már a te teljesítményed, ami láttál, hallottál, éreztél közben és utána, valószínűleg életed végéig emlékezni fogsz micsoda nagyszerű élmény. Ezek az emlékek örökké örömforrások lesznek számodra.

A Harvard egyik tanulmányában, amikor megkérdezték az embereket, hogy inkább magas fizetést szeretnének, ami alacsonyabb, mint társaiké, vagy alacsony fizetést, ami magasabb, mint társaiké, sokan nem voltak biztosak a dologban. Amikor ugyanezt a kérdést a vakáció hosszáról tették fel, a legtöbb ember hosszabb vakációt választott, akkor is, ha az rövidebb volt, mint a többieké. Nehéz számszerűsíteni és összehasonlítani az élményeket, ettől lesznek sokkal élvezetesebbek.
 
Arról nem is beszélve, hogy egy utazás/élmény előtt a várakozás is örömteli esemény, egy tárgy megszerzésének a hosszadalmas kivárása pedig egyenesen türelmetlenséget, frusztráltságot eredményez, és ez bizony tény.
(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)