Jump to content

A legkiégettebb helyek

2020. 02. 20. 12:33

Rengeteg munka, őrült tempó, anyagi jólét és – kívülről – attraktívnak tűnő élet. Van az éremnek azonban egy másik oldala.

Hosszú évek kemény munkájával ugyanis nem csak karriered, vállalkozásod építheted fel, de ha nem figyelsz oda kellőképpen magadra, akkor a kiégés szindróma is akadály nélkül lehet úrrá mindennapjaidon. A mentális jóllét hiánya pedig nem csak a produktivitásra és a munkahelyi környezetre van hatással, de magánéleti konfliktusokhoz is vezethet.

A stressz kezdeti fázisában pusztán egy vészjelző, a test természetes riasztórendszere, ami jelzi, hogy figyelj fokozottabban, mert lehet, hogy gond lesz. Testileg-lelkileg feszültebb állapotba kerül az ember készen arra, hogy tegyen valamit. A stressznek azonban van egy másik típusa is, amely az egyre jellemzőbb, túlhajszolt életmóddal, állandó készenléti állapottal és a munkastílussal egyenes útként vezethet a kiégéshez.

A kiégést sokan sokféleképpen értelmezik, a probléma jelentőségét viszont a WHO is alátámasztotta, miután tavaly májusban felvette a kiégés szindrómát a betegségek nemzetközi osztályozásába.

A kiégés előfordulásának gyakoriságát vizsgálta az egyik legfrissebb kutatás, amely arra kereste a választ, hogy mely városok a leginkább érintettek a témában. A Savvy Sleeper által szponzorált globális felmérés 53 ország 69 városában vizsgálta a munkavállalók állapotát és a stressz, illetve kiégés előfordulásának gyakoriságát.

MELY VÁROSOKBAN A LEGROSSZABB A HELYZET?

Talán nem meglepő, hogy az ázsiai városok előkelő helyen végeztek a felmérésben, a lista élén pedig Tokió áll. A második helyen Mumbai végzett, elsősorban a munkaidő, illetve a kimagasló munkahelyi ingázás miatt. A sort Szöul folytatja, ahol átlagosan mindössze 14,2 nap fizetett szabadság jár a munkavállalóknak, ezen kívül a lakosság 52 százaléka kevesebbet alszik, mint az ajánlott napi 7 óra. Íme, a lista első tíz helyezettje:

  1. Tokió, Japán
  2. Mumbai, India
  3. Szöul, Dél-Korea
  4. Isztambul, Törökország
  5. Manila, Fülöp-szigetek
  6. Jakarta, Indonézia
  7. Hanoi, Vietnám
  8. Tajpej, Tajvan
  9. Los Angeles, USA
  10. Buenos Aires, Argentína
(Forrás: igenyesferfi.hu / fotó: pixabay.com)