Jump to content

Ezeket kerüld el alvás előtt

2020. 01. 31. 11:21

Fontos, hogy nyugodt éjszakánk legyen, mert egy jó alvás csodákra képes.

 

Ideális esetben elszenderülni is könnyű és a legszebb álmunkban sem zavarnak meg rémálmok, felriadások. Íme néhány jó tanács, mit ne tegyél közvetlenül elalvás előtt. Ha ezeket a tevékenységeket hamarabb napirendre tűzöd, garantáltabban szebb álmaid lesznek.

1. Edzés, torna

A mozgás létfontosságú tevékenység, elengedhetetlen az egészséges életmódhoz és ténylegesen hozzájárul a jobb minőségű alváshoz.  A sportolás azonban emeli testhőmérsékleted, pulzusodat, tehát egy fárasztó edzés után csak nehezebbé válik a szunyókálás. Ezérta napi tornaadagot minimum 3 órával lefekvés előtt végezd el,de a legjobb, ha ezt a tevékenységet a reggeli órákra teszed, mert rendesen beindítja a napod!

2. Tv és internet

Este megnézünk egy filmet és még gyorsan böngészünk egy kicsit a neten, majd irány az ágy. Az emberek többsége így cselekszik minden este. Tanulmányok viszont bebizonyították, hogya képernyők által generált fények és effektek akadályozzák az elalvást segítő hormon, a melatonin felszabadulását a szervezetben,ezzel lassítva és gátolva a nyugodt elalvás folyamatát, és maga a pihenés is zaklatottabb lesz.

3. Egy forró fürdő

Mint a mindennapos testmozgás, egy kellemes zuhany is hozzátartozik a kényelmes alváshoz, de a titok itt is az időbeosztásban rejlik.A forró víz okozta verejtékezés és testhőmérséklet emelkedés miatt ugyanis nehezebben mehet az azonnali elalvás,ezért hagyj egy kis időt a szervezetetnek lehűlni, mielőtt bebújnál a paplan alá.

4. Túl sok folyadék

A koffein és az alkohol egyértelműen megzavarhatják a nyugodt éjszakai pihenést, de ha bármely más folyadékból túl sokat iszol lefekvés előtt, bizony könnyen előfordulhat, hogyfelriadsz az éjszaka közepén, hogy ki kell menned a mosdóba.Viszont szomjasan sem szabad nyugovóra térni, hiszen akkor könnyen ébredhetsz arra, hogy innod kell egy pohár vizet. Találd meg az egyensúlyt. 

5. Munka

Az iskolai vagy munkahelyi problémáidat próbáld félre tenni reggelig.Ha stresszeled magad az ágyban, könnyen átviheted a gondjait súlyát az álmaidra is,és reggel nyúzottan fogsz ébredni. Próbálj valami kellemesre gondolni elalvás előtt, remélve, hogy az álmaid is azok lesznek.

6. Olvasás

Olvasni jó, olvasni kell, akár az esti órákban az ágyban is. De bizonyára sokan jártunk már úgy: " Ó csak még ezt az egy oldalt..." és hirtelen már hajnali 2 óra.Alvás előttre válasszunk -ha nem is mesét- könnyedebb hangvételű regényt, novellát, kerüljük a krimiket, rémtörténeteket, a tragédiákat,és próbáljunk meg parancsolni önmagunknak, hiszen holnap a történet folytatódik.

7. Komoly beszélgetések

Ne vidd a gondjaidat az ágyba, és ne feküdj le dühösen!Ha zaklatottan alszol el, zaklatottan is fogsz ébredni, azért próbálj meg nyugodt szívvel, nyugodt lélekkel, tiszta fejjel a párnák közé menni, és legalább pihenni egy igazán jót. Hiszen holnap is nap lesz.

(Forrás: aferfi.hu / fotó: pexels.com)