Jump to content

A fitt emberek szokásai

2019. 12. 17. 12:22

Az egészséges életmódhoz vezető út nem egy nagy trükkből áll, hanem sok kicsiből. Kezdetnek mindjárt itt van nyolc, amiket betartva sokkal egészségesebben élhetünk.

1. A fitt emberek tízkor lefekszenek

Egyre több szó esik mostanában arról, hogy az alvásidővel nem érdemes csalni, és azt, hogy nyolc óra alvásra mindenkinek szüksége van, ha szeretne hosszú távon egészséges maradni, és azt az életminőséget élvezni, ami a fitt emberek sajátja. Azonban nem csak az alvás hossza számít, hanem legújabb kutatások szerint az is, hogy ez az alvás mikor történik. Aunna Herbst, egy clevelandi orvos szerint este tíz és éjfél között optimális lefeküdni, ekkor az alvás több olyan hatással jár, ami javítja az egészségünket, például a szervezet ilyenkor hatékonyabban csökkenti a testben lévő gyulladásokat.

2. Mélyeket lélegeznek

A meditáció vagy bármilyen légzésgyakorlat nem csak azért segít, mert hasznos a fókuszálásban, hanem segít lecsökkenteni a szorongásérzetet, szabályozza a vércukorszintet, segíti az immunrendszert. Tíz perces légzésgyakorlatnak már komoly hatása lehet pár hét alatt is.

3. Társaslények

A jó párkapcsolatban lévők tovább élnek, egészségesebbek és boldogabbak, vallja Dr. Herbst. Egy kutatás kimutatta, hogy aki jó társasági életet él, vannak barátai, az olyan hatással van a szervezetre, mintha abbahagyná a dohányzást. A barátokkal és a családdal töltött idő szerencsés esetben stresszcsökkentő hatású. Érdemes tehát vacsoraesteket szervezni barátainknak, szeretteinknek, mert ez növeli a közösséghez való tartozás érzését, ez pedig jó hatással van az egészségünkre.

4. Dióféléket esznek

Aki hetente ötször vagy többször pörkölt vagy nyers dióféléket eszik, az nagyban csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mondja Dr. Anne Kultz orvos és egészségügyi tanácsadó. A diófélék tele vannak fontos tápanyagokkal, olajokkal, egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványokkal, és elképesztő a gyulladáscsökkentő hatásuk.

5. Odafigyelnek arra, mennyit ülnek

Az ülés az új csendes gyilkos, így szakértők szerint nagyon oda kell figyelnie irodai dolgozóknak, sofőröknek, pilótáknak, stb., hogy mennyi időt töltenek a hátsójukon. „Ha az ember túl sok ideig ül, az károsítja a szervezetét”, fogalmaz kíméletlenül Dr. Kulze. Az orvos szerint azonban nem kell karriert váltanunk, ha óránként minimum pár percre felállunk és mozgunk. Pár percnyi sétával, állással ellensúlyozhatjuk az ülés negatív hatásait.

 

 
(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)