Jump to content

Miért nem megy a csajozás?

2019. 11. 21. 19:28

Reggel korán kelés, irány a munkahely – autóban egyedül oda-vissza. Lehúzol a munkahelyen minimum 9 órát, de valószínűbb, hogy tíz, vagy tizenkettőt. 

Utána, jó esetben sportolsz is, nem minden nap, de mondjuk, heti kétszer. Egyedül élsz, így a fennmaradó estékből legalább egyet lefoglal a takarítás, mosás, bevásárlás és hasonló szükséges tevékenységek. Lesz olyan este (vagy akár kettő is), amikor olyan hulla fáradt vagy, hogy a távirányítót is nehéz megemelni, nemhogy a hátsód. És akkor ott tartunk, hogy maradt talán a hétvégéd, aminek a felén ernyedt zombiként pihensz, és csak a másik fele lehet aktív. Ha nem tervezted meg előre ezt az icipici szabadidőt, megy is a levesbe, mert utolsó pillanatban milyen szociális tevékenységet akasztasz le, és kivel, ahol esélyed van potenciális partnerekkel találkozni? Mert a barátaid egy része is pont ugyanezt a darálót éli, mint te, sőt, sokuk már családi mellett.

Ismerős? Tudod hányan élnek így? Sokezer sikeres városi felnőtt, aki kötődésre vágyik, de „nem fér az idejébe”, hogy ezeket a kötődéseket kialakítsa, és fenntartsa.

Ha megkérdezed magad, mely területek a legfontosabbak az életedben, mit akarsz elérni, többnyire fel tudod sorolni. Legtöbbször nem is a felállított fontossági sorrenddel van a baj, inkább azzal, hogy a tetteid nem követik ezt a sorrendet.

Amire nem szakítasz időt, és arra nem is lesz.

Nem a te hibád, hogy a munkahelyeken elvárják a 6 óránál hosszabb munkavégzést, és az sem a te sarad, hogy a 21. században a munkád mellett szükséged van plusz fizikai terhelésre az egészséged megőrzéséhez, közben tanulni is fontos, hogy lépést tarthass a változó világgal, és ez mind, mind időigényes. Ami viszont a te felelősséged, hogy eldöntöd, mi az az egy-két, esetleg három terület, ami most (a következő hónapokban, egy évben) a legfontosabb, és odafigyelsz, hogy elsősorban ezekre jusson testi, lelki energia, valamint pénz és idő.

Van az az életszakasz, amikor a karrier az első. Ez idő alatt kár ostorozni magad amiatt, hogy az élet más területein esetleg nem hasítasz. Amikor viszont eljön a fordulópont, és áthelyezed a hangsúlyt az életed egy másik területére, akkor lényeges, hogy az elvet kövesse a gyakorlat is.

Hogyan változtassak?

Írd össze, mi az a 4- 8 fő terület, ahol szeretnéd, hogy az életed rendben legyen. (Pl. karrier, egészség, párkapcsolat, család, hobbi, tanulás, stb.) Gondold át, ezek közül melyek azok, amiket a következő fél, vagy 1 évben előtérbe akarsz helyezni! Majd nézd meg hogy most milyen forrásokat fordítasz egyenként a területek működtetésére! (Idő, Pénz, Energia) Ha a területek nincsenek egyensúlyban, az egyáltalán nem baj. Ritkán jut mindenre egyenlő mennyiségű forrás, viszont az lényeges, hogy az épp most legfontosabbnak tartott területek a fontosságuknak megfelelő arányban kapjanak figyelmet és forrásokat.

A kormány mindig a Te kezedben van, bármikor változtathatsz irányt. Most sem mész rossz felé, talán csak másfelé, mint amerre szeretnél. Szerencsére, mindig ott az újra tervezés lehetősége!

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)