Jump to content

Hibák a mosásnál

2019. 09. 20. 21:23

A mosógép ugyan tisztává varázsolja a ruhákat, de a víz és a használt szerek együttesen ártani is tudnak az anyagnak, ha rosszul alkalmazzák őket. A mosás nem tűnik bonyolult műveletnek, de több ponton lehet bakizni, mint gondolnád.

Ha a mosógépeden van tisztítóprogram, azt havonta egyszer érdemes lefuttatni, mert a dob nedves közeg, ahol könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, és akár a penész is felütheti a fejét. Ha pedig nem tiszta a dob, a ruha is büdös és koszos maradhat. Maga a mosás sajnos a mosógép belsejét nem takarítja ki, így, ha nincs tisztítóprogramod, időnként tölts a dobba ecetet és vizet, majd hagyd állni egy napon át, közben néha forgatva a dobot. 

Sokan egyáltalán nem használnak antibakteriális öblítőt, pedig ez, főleg egy betegség után, kifejezetten fontos lenne ahhoz, hogy minden kórokozó eltűnjön az anyagból. Ráadásul ezek a szerek alacsonyabb hőfokon is hatnak, és a mosógépet is tisztítják.

Gyakori hiba az is, hogy túl sok mosószert tesznek a ruhákhoz, pedig, ha a víz nem tudja kimosni az anyag szálai közül a vegyszert, a friss mosás megbüdösödhet. Nemcsak a mosószerrel, a fehérítővel is érdemes mértékkel bánni, ha túl sokat használsz, kilyukadhat az anyag. A törölközőket pedig ne mosd vízlágyítóval, mert megszűnhet a nedvszívó képességük. Használj helyette inkább ecetet. Sokan nem nézik meg mosás előtt a ruhában található cédulát, melyen fel van tüntetve az ajánlott hőfok és az egyéb speciális kívánalmak sora. A gyapjú és a finom ruhaneműket például nem ajánlott 40 foknál melegebb vízben mosni, mert nemcsak kiszöszölődhetnek, de a szálak össze is zsugorodhatnak. 40 fokon különben is takarékosabban működik a mosógép, így ezt a hőfokot érdemes tartani, hacsak nincs szó makacs foltokról vagy komoly tisztítást igénylő textilekről - például törölköző és fehérnemű.

Ugyan a külső foltokat úgy tudod a legjobban eltávolítani, ha nem fordítod ki a ruhát, de a legtöbb esetben, ha nem makacs foltokkal küzdesz, érdemes kifordítva a mosógépbe tölteni a holmikat. A pulóverek is kevésbé szöszölődnek ki, a nyomott pólókról pedig később jön le a minta.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)