Jump to content

Vigyázz a szemedre

2019. 08. 15. 23:16

Könnyezik? Viszket? Ég és kivörösödött? Vagy száraz? Ha napi nyolc órát ülünk egy monitor előtt ismerősek lehetnek ezek a tünetek. Akad azonban néhány módszer, hogy csökkentsük az irritációt.

A teljes munkaidőt a számítógép előtt töltöm. Sőt majdnem minden ébren töltött percemben valamilyen kijelző vagy monitor fényébe bámulok. Délután négyre a szemeim kivörösdtek, elfáradtak és könyörögnek a kegyelemért, ekkor viszont még további több órás olvasás és filmnézés vár rájuk.

Nem hiszem, hogy a digitális században egyedi jelenség volnék. Ahhoz azonban, hogy megelőzzem a maradandó károsodást tudom, hogy némi tudásra és néhány trükkre van szükségem.

Ha kettő órát töltünk monitor előtt, a szemünk már elkezd fáradni. Ennek oka, hogy a számítógép előtt ülve akár ötször is kevesebbet pislogunk, mint rendesen, így a szemünk nem tudja megfelelően tisztítani és nedvesíteni magát. A jelenség angol neve Computer Vision Syndrome, tünetei a fejfájás, homályos látás, száraz szemek, nyak- és vállfájás, fényérzékenység. Ismerősen hangzik?

További rossz hír, hogy a képernyők által kibocsátott nagy energiájú látható kékfénynek csak egy részét képes a szemünk elnyelni. A fennmaradó rész egyenesen a retinát éri és károsodást okoz. Ennek csökkentésére a következő hét legegyszerűbb módot ajánlják a szakértők:

1. Csökkentsük a környező fényforrások erősségét! – Legyen a monitor a legfényesebb dolog a szobába. Legjobb, ha a tér megvilágítása a tűz fényéhez hasonlóan meleg és enyhe, egyetlen vagy kevés fényforrásból indulva.

2. Tüntessük el a tükröződést és a szennyeződéseket! – Tökéletes megoldás, ha tükröződésmentesített monitorszűrőt alkalmazunk vagy egyszerűen megfelelő módon állítjuk be a képernyőt az ablakoktól és a fényforrásoktól védetten.

3. Minimalizáljuk azt az időt, amikor kék fénynek vagyunk kitéve! – Különösen az elalvás előtti 2-3 órában, ez ugyanis segít, hogy a szemünk természetes módon pihenje ki magát.

4. 20-20-20 szabály – Minden 20 perc elteltével vegyük le tekintetünket a monitorról és 20 másodpercig nézzünk valamit, ami legalább 20 méter távolságban van.

5. Figyeljünk a testtartásra! – Helyezzük a képernyőt szemmagasságba, ne fölé, ne alá.

6. Ha szükséges, fogyasszunk A-vitamintartalmú étrendkiegészítőket! – Vagy legalább ne piszkáljuk ki a levesekből a sárgarépát.

7. Hallgassunk a szemünkre! – Ha szünetet tartunk hunyjuk be kicsit a szemünket, dörzsüljük meg finoman, ha kell pihentessük akár percekig is!

Mindezek mellett pedig az orvosokkal nagy egyetértésben nem győzöm hangsúlyozni, hogy mit tehetünk az irodán kívül a szemünkért: hordjunk megfelelő szemüveget, napszemüveget és néhány évente keressünk fel egy specialistát egy alapos kivizsgálás erejéig.

(Forrás: Menandstyle.co.hu | Molnár Adrienn / fotó: pixiebay)