Jump to content

Tippek a külföldi beilleszkedéshez II.

2015. 01. 26. 18:41

Külföldön élni sosem egyszerű, Viszont van pár dolog, mely betartásával meg tudod könnyíteni. Nem csak magad számára, hanem a környezeted számára is.

Figyeld a közéletet:
Ahhoz, hogy jobban eligazodj, nem árt, ha figyeled az ország közéleti eseményeit is. Lehet, hogy nem érdekel a politika vagy a gazdaság, viszont ha egy idegen országban élsz, illik tisztában lenni az aktuális helyzettel, a törvényekkel, mert ezek rád is hatással lehetnek, befolyásolhatják az életedet.
Olvass híreket, nézd meg a híradókat – ez még a nyelvtudásodat is fejlesztheti.

Használd a nyelvet:
Sokan indulnak el külföldre biztos nyelvtudás nélkül, ami teljesen meg tudja nehezíteni a mindennapokat, a munkakeresést. Ha már biztosabb a nyelvismereted, ne állj meg egy szinten, hanem folyamatosan fejleszd magad, törekedj arra, hogy minél jobban megtanuld az ország nyelvét.
Könnyebben eligazodsz, és nem mindegy az, hogy az ember azt mondja, amit tud mondani, vagy amit valóban akar. Minél jobban és választékosabban ki tudod magad fejezni, annál jobban meg tudod mutatni a személyiségedet.

Utazz:
Ha van lehetőséged, utazz minél többet, hogy megismerd az országot, és ezáltal az ország történelmét, kulturális értékeit is.
Ismerkedj! Fogadd el a meghívásokat, eleinte még akkor is érdemes ezt megtenned, ha nem kifejezetten szimpatikus, aki elhív egy programra vagy a lakásába. Nem kell vele nagyobb haverságot építeni, viszont a kapcsolati tőke kialakításához fontos a nyitottság.
Külföldön nincsenek gyerek- és diákkorból ismerőseid, régi szomszédok, rokonok, egykori kollégák, így sokat segíthet és hasznos lehet, ha kialakítasz egy nagyobb ismeretségi kört. Hívj meg te is helybelieket, talán egy-egy vacsora vagy közös este belefér a költségvetésedbe már az első időszakban is.

Ne ítélkezz:
Vannak, akik külföldön a panaszkodó üzemmódra kapcsolnak, és mindenben a hibát keresik. Nem kell mindent elfogadni, nem baj az, ha az ember kritikus, vagy meglátja a hibákat és reálisan látja a környezetét, de az állandó hibakeresés megnehezíti a mindennapokat. Amikor valamit rossznak, nehéznek, problémásnak látsz külföldön, mindig érdemes átgondolni azt, hogy lehet, nem is rossz az, hanem egyszerűen csak más, azaz eltér az eddig megszokottól.

Forrás és fotó: hataratkelo.blog.hu / Írta: Molnár Adrienn