Jump to content

Tévhitek a megújuló energiákat illetően II.

2015. 01. 11. 14:00

Megnyugtató, hogy az energiaforradalma már megkezdődött és minden téves feltételezés ellenére a fejlett világ jó része azon igyekszik, hogy megújuló forrásból biztosítsa lakossága energiaigényét. A folyamat előnye nem csak a tiszta energia, de a világszinten teremthető több millió munkahely valamint a veszélyes eljárások felszámolása is.

A villamosenergia-hálózat nem boldogul a megújulóenergiával:
A villamosenergia-hálózat nem más, mint az a rendszer, amely összekapcsolja az erőműveket a fogyasztókkal, ennek fokozatos korszerűsítésével minden gond nélkül megtörténhet az átállás. Ennek része az okos hálózat is, melynek lényege, hogy elemei kommunikálnak, pl. túltermelés esetén a tetődön előállított napenergiafelesleget visszatáplálhatod a rendszerbe.

Káros:
Gyakori, hogy a szélerőművek ellen a madarak és denevérek testi épségének kérdését hozzák fel. Ehhez azonban egy rutin környezeti hatásvizsgálat végzése szükséges csak, mellyel elkerülhető minden ilyen kár, ez azonban más projekteknél is feltétel. Más kérdés a zaj, melyre gyakran azért hivatkoznak a szélerőművek mellett lakók, mert esztétikai kifogásaik vannak az óriás szélforgókkal szemben. A panaszok azonban hamar megszűnnek, amikor kiderül, hogy a dologból bevételük származik. Hasonló a helyzet a földterületek miatti aggodalommal is. Ezek a mezők továbbra is alkalmasak termelésre és legeltetésre egyaránt.

A Greenpeace mindent azonnal akar:
A Greenpeace gondosan kidolgozott modellel rendelkezik az energiakérdést illetően. Ennek neve az Energia[Forradalom], mely a fokozatos átállás tervezete. A forgatókönybe több mint 30 ország került bele, melyben kiderül hogyan csökkenthetnénk a széntől, kőolajtól, földgáztól és atomenergiától való függésünket, míg a megújuló energiákba egyre többet fektetünk. Ennek három lépése van:

  • Az energiahatékonyság növelése.
  • A befektetések átterelése a megújulóenergia-projektekbe.
  • Az új fosszilis energiahordozókba és atomerőművekbe történő befektetések leállítása és bezárása, amikor azok elérik élettartamuk végét.

Magyarországon szükség van atomerőműre:
A technológia fejlődésével már ez sem állja meg a helyét. A jelenleg üzemelő négy paksi blokkot mindössze szél- és napenergiával is ki lehetne váltani, ráadásul olcsóbban, mintha új atomerőművet építenénk.

Forrás: ujvilag.blogspot.hu / Írta: Molnár Adrienn