Jump to content

Tévhitek a megújuló energiákat illetően I.

2015. 01. 03. 12:00

Létrehozható egy olyan világ, ahol nincsenek olajkatasztrófák, szén-dioxid-szennyezés, vagy atomhulladék? Az általános elképzelés az, hogy nem, vagy nagyon sokára, esetleg, hogy nagyon drágán. Azt azonban kevesen tudják, hogy nagyon is lehetséges, hogy az energia tiszta, biztonságos, és mindenki számára elérhető legyen.

Túl drága:
A legáltalánosabb tévhit talán, azonban az elmúlt években a szél- és a napenergia ára drasztikusan csökkent, sőt sok helyen már ez a gazdaságosabb, költséghatékonyabb megoldás. Jó példa erre Ausztrália helyzete, ahol a megújuló energia már támogatás nélkül is olcsóbb, mint a fosszilis változat.

További előny, hogy a megújuló energia minimális rejtett költségekkel rendelkezik csak. Míg egy szénerőműnél jelen a van a szállítási- és bányászási költség, addig ettől a nap- és szélenergia mentesül. Nem beszélve az szén- és atomerőművek hatalmas vízigényéről és környezetet illetve egészségügyet terhelő hatásukról.

Nincs belőle elég:
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint, bármely ország képes a szél- és a napenergia nagy arányú felhasználására, költséghatékony módon, úgy hogy a rendszer megbízhatóan működjön, mint ahogy teszi ezt már számtalan országban. Elméletileg 2050-re a világ csaknem teljes energiaszükségletét biztosíthatjuk megújuló forrásokból. Németország célja, hogy 2050-re 80%-ban ilyen forrásokat használjon. Míg Spanyolországban már 2013-ban a szélenergia szolgáltatta a legtöbb áramot, addig ugyanekkor Portugália villamosenergiájának 70%-a megújuló forrásból származott. Dánia talán a legambíciózusabb, ahol 2035-re a hő- és áramigény 100%-át, 2050-re pedig teljes energiaigényt megújuló energiaforrásokból szeretnék fedezni.

Nem képes a folyamatos áramellátásra:
Abszolút tévhit. Alacsony arányban egyáltalán nem okoz problémát a megújuló energia, míg 30% fölött az okos hálózati megoldások válnak szükségessé. Ez azt jelenti, hogy sok különböző energiaforrás minél szélesebb területen szétszórva álljon rendelkezésünkre, majd pedig a fogyasztást és termelést nyomonkövetve irányítottá kell tenni az energiafelhasználást. Ehhez a rendszer a tárolási lehetőségeket, és az energiatermelőket virtuális erőművekbe csoportosítja.

Forrás: ujvilagtudat.blogspot.hu / Írta: Molnár Adrienn