Jump to content

Az év madara 2015-ben - búbosbanka

2015. 01. 02. 20:33

Mint minden év elején, így idén is megszavazták az év madara kitüntetést egy Magyarországon élő szárnyasnak. Ebben az évben egy olyan madár kapta a címet, mely egyszer már elnyerte ezt. Ő nem más, mind a búbosbanka.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazásán megint a búbosbanka nyerte el az év madara címet a fekete rigó és a vörösbegy előtt. A MME 1989-ben és 1990-ben is „Az év madarává” választotta.

A búbosbanka:
Spanyolországtól Kínáig Eurázsia mérsékelt és mediterrán zónájában, Dél- és Délkelet-Ázsia egészén, Afrika jelentős részén és az Arab-félszigeten is költ. A faj Európa legtöbb országában fészkel. Magyarországon a zárt erdők kivételével országosan elterjedt, jelentős részben kultúrakövető madár. Hazai fészkelőállománya 10.000–17.000 párra tehető. Tavasszal az első példányok már márciusban megérkeznek Magyarországra, de a hazatérés egészen április végéig elhúzódik.

Testhossza 25-29 centiméter, szárnyfesztávolsága 44-48 centiméter, testtömege 45-87 gramm. Rigónál nagyobb, tarka tollruhájú madár. Fején jellegzetes, sugarasan felmereszthető tollbóbítát visel, amely nyugalmi állapotban a tarkóra simul.

Eredeti élőhelyét a fákkal, facsoportokkal tarkított sík és dombvidéki nyílt területek jelentették, de jól alkalmazkodott a legeltetés, földművelés által átalakított kultúrtájhoz, beleértve a tanyasi, falusi környezetet és a városokat is, ahol táplálkozó- és fészkelőhelyet egyaránt talál.

Elsősorban férgekből, rovarokból és rovarlárvákból, kisebb részt apró gerincesekből, gyíkokból és kisrágcsálókból áll a tápláléka.

A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajokhoz hasonlóan a búbosbankát is elsősorban a hagyományost felváltó nagyüzemi agrárium tájátalakító hatása és a rovarölőszerek használata fenyegeti. A legelőállat-állomány csökkenése és a tanyavilág elnéptelenedése, a beerdősülés miatt csökken a számára kedvező rövid füvű gyepes élőhelyek, legelők területe.

Új problémát jelent számára is a régi, elavult, gyakran szigetelés nélküli épületek felújítása, ami a potenciális fészkelőhelyek jelentős részét megszünteti. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a versengés a harkályok vájta természetes faodúkért, ahol a lakott területeken fő vetélytársa a seregély.

Forrás és fotó: mme.hu

Írta: Molnár Adrienn