Jump to content

Vitaminturbó – csíraztass és légy egészségesebb

2014. 08. 12. 18:34

Talán már láttad, hogy a barátnőd mindenféle csírákat pakol a szendvicsére, sőt talán már kóstoltál is ilyesmit, azonban annyi szinte biztos, hogy már legalább hallottál arról, hogy a csírák roppant egészségesek. Nemhogy nem érdemes őket „nyuszitápnak” minősíteni, de nagyon sokat tehetsz magadért, ha beiktatod a csírákat mindennapi étrendedbe.

Először is, mit tudnak a csírák? Mivel ezek a még kisméretű növények hajtásai, ezért a növekedéshez rendkívül sok felhalmozott tápanyaggal rendelkeznek. Különösen, ha figyelembe veszed a méretüket. Tápértékük magas, gazdagok nyomelemekben, ásványianyagokban, enzimekben, antioxidánsokban és vitaminokban, ráadásul könnyen emészthetőek és kimondottan finomak.

Ami a beszerezhetőségüket illeti, egyre gyakoribbak a nagyobb boltok polcain, de ha megkedvelted őket, akkor kipróbálhatod a csináld-magad módszert is. Ehhez semmi másra nincs szükséged, mint egy párezer forintos csíráztató tálkára vagy egy befőttes üvegre, gumival és gézlappal.

Az eljárás pofon egyszerű. Valamelyik bioboltban veszel egy csomag csíráztatásra szánt magot (nem gazdabolt, nem vetőmag!). A használati utasításnak megfelelően egy evőkanálnyi magot vagy leöblítve vagy szárazon helyezz el az üvegben, majd fedd be a gézlappal és rögzítsd a befőttes gumival. Ezt követően kevés vízzel öblögesd át a magokat, majd fordítsd szájával lefele az üveget, úgy hogy a levegő átjárhassa a leendő csírákat, de a vízfelesleg is lefolyhasson róluk.

Eztán naponta egyszer-kétszer pár perces teendő lesz csak velük, míg fogyaszthatóvá nem válnak, de ez is csak annyi, hogy időnként le kell őket öblíteni.

Előnye ennek a módszernek a bolti csírákkal szemben, hogy vegyszermentes. Emellett pedig szinte bármilyen magot csíráztathatsz. Legtipikusabb, hogy gabonaféléket, búzát, zabot, hüvelyeseket, babot, borsót, lencsét, vagy akár mustármagot, retket, kölest, kukoricát, és szezámmagot is szokás csíráztatni.

Ha szeretnéd valamilyen vitamin- vagy ásványianyaghiányodat csökkenteni a csírák segítségével, akkor járj utána, melyik mire jó. A búzát például reumás, gyulladásos tünetek esetében vagy a máj tisztítására ajánlják, míg az amaránt kalcium és magnézium tartalmával kiemelkedő, így csonterősítésre, vérnyomáscsökkentésre valamint a szorongás oldására alkalmazzák.

Felhasználásuk roppant egyszerű. Nyersen kerülhetnek szendvicsekre, falatkákra vagy salátákba, míg feldolgozott változatuk elmegy levesekbe, főzelékbe, szendvicskrémként vagy mártogatós gyanánt is akár.

Forrás: men.hu

Fotó: csira.hu és mindmegette.hu

Írta: Ambróz Nóra