Jump to content

Oszd meg ésszel – hogy ne kerülj kínos helyzetbe

2014. 08. 12. 19:08

Láttál már kínos szakítást facebook-on? Esetleg részese is voltál? A közösségi oldalak és a megosztás mostanra természetes része életünknek, így ideje, hogy kialakuljon egy etikett is, hogy mit illik és mit nem a köz szemei elé tárni.

1. Ne ess túlzásba!

Lehet ugyan, hogy a szűk baráti köröd lelkesen like-olja minden lépésedet és anyunak is tetszik minden, amit csak posztolsz, mégis egy idő után a népszerűség visszarúghat és az emberek besokallnak. Természetesen megoszthatod életed fontos, de hétköznapi eseményeit: az új párkapcsolatot, a költözést, a heti legjobb főztödet, szakmai sikeredeit. Arra viszont senki nem vevő, hogy egyenes adásban közvetítsd, hogy mit reggelizel minden nap vagy mi történik éppen a kedvenc tévésorozatodban, sőt egyetemistaként a vizsgákra való felkészülés perceiben sem keresheted folyamatosan a nyilvánosság támogatását.

Ugyanez vonatkozik az üzenőfalon kívül a megosztott képekre is. Rendben van, ha időnként bemutatod, hogy milyen tökéletesre gyúrtad magad, hiszen ez ennek nem kicsit a felvágás a célja. Azonban a harmincnapos program mindennapján ne lőj három selfie-t az aktuális progresszióról. Sokkal hatásosabb egy egyszerű előtte-utána. A party képek közül is elég a három legjobb!

Azt már említeni is kár, hogy milyen hamar tiltólistára kerülsz vagy unfriendelnek, ha folyamatosan játékfelkérésekkel bombázod ismerőseidet.

2. Ne légy gyerekes!

Sikerült lencsevégre kapni valakinek élete legkínosabb pillanatát? Talán ezt nem illik megosztani és égetni a barátaidat. Előfordulhat, hogy az adott momentumban még viccesnek tűnhet az akció, azonban az is lehet, hogy valakit komolyan megsértesz. Rendben van a dolog, ha az illető beleegyezését adja, ám tudatosítsátok magatokban, hogy a HR-esek körében bevett szokás ellenőrizni a kiszemelt delikvensek facebook profilját. Olyan embert pedig valószínűleg te sem alkalmaznál, aki sátánvillába meredt kézzel csápolva éppen egy üveg vodkával önti nyakon a barátnőjét és egyidejűleg a legjobb barátját hányja le.

Hasonlóan gyerekes viselkedés, ha a névjegyedet valótlan, komolytalan adatokkal töltöd fel vagy a képeiden nem te szerepelsz. Egy darabig talán mókás, de ha szeretnéd, hogy azok is komolyan vegyenek, akik ezen az oldalon keresztül ismernek meg, akkor ezt mellőzd.

3. Ne hazudj!

Már korábban említettük a fakecation-helyzetet, ám ez igazabb, mint valaha. Teljesen felesleges olyan dolgokkal vagánykodni, amik nem érvényesek vagy csak vágyálmok. Egyaránt ciki, ha agyon van Photoshopolva a képed és ha közvetíted a madridi nyaralásodat, miközben édesanyád megkérdi az üzenőfalon, hogy milyen levest vigyen át.

Vedd figyelembe, hogy ebből különösen kellemetlen helyzetek is adódhatnak. Ismeretes például egy olyan eset, amikor egy betörés után a biztosító nem fizetett, mert a lakás tulajdonosai posztjaik szerint nem tartózkodtak éppen otthon, noha ellenkező esetben járt volna a kártérítés.

Forrás: men.hu

Fotó: blog.laptopmag.com és urnotamodel.com

Írta: Ambróz Nóra