Jump to content

Fallingwater – ház vízeséssel

2014. 08. 09. 18:32

A városokat fojtogató panelok nyomasztó, embertelen szürkesége mellett igazi üde színfolt, ha egy ház építészeti megoldásaiba valaki fantáziát, frissességet képes csempészni. Ha szeretnéd, hogy leendő otthonodban a természet szabadsága uralkodjon, akkor vess egy pillantást Frank Lloyd Wright 80 éves remekére.

Frank Lloyd Wright egyike a 20. század közepének legmeghatározóbb építészeinek. Sajátos stílusát Gustav Stickley bútorgyártó és építész inspirációjára alakította ki, mely a szerves építészet elnevezést kapta. Wright-nak munkája során a panelok tömeggyártásának legkeményebb időszakában is az volt a célja, hogy épületeit messzemenően harmonikussá tegye természetes környezetükkel.

Legnevezetesebb alkotása ma a Fallingwater- azaz a vízesés-ház, mely E. J. Kaufmann tehetős kereskedő számára épült 1935 és 1939 között a pennsylvaniai Mill Runban. Különlegessége, hogy Wright bravúrosan integrálta a lakóház szerkezetébe az épület alatt csordogáló patakot, így lakói nem pusztán közel vannak a természethez, de egyenesen Földanya ölelésében hajthatják álomra a fejüket a lágy vízcsobogást hallgatva.

Az építkezés természetesen nem volt olcsó móka. A költségek 155 ezer dollárra rúgtak, melyből csupán a tervezés 80 ezer dollárt tett ki. (Gondoljunk a második világháború előtti anyagi viszonyokra!)

A ház szerkezetét tekintve konzolos erkélyekből és teraszokból áll, melyeken a függőleges elemek kőből, míg a vízszintesek betonból készültek. A stabilitás kérdése már az építkezés folyamán felmerült, ekkor ugyanis Kaufmann saját mérnökei úgy vélték, hogy a konstrukció nem elég biztonságos. Ebben részben igazuk lett. Egyes konzolok az évek folyamán megereszkedtek, így a legalsó szintet acél oszlopokkal kellett a 90-es évek végére alátámasztani, majd a teraszok felújítása vált 2002-ben szükségessé.

A belső tér sajátsága a természetes anyagok és a meleg színek használata, mely lehetővé teszi, hogy a szobák minimálisan üssenek csak el az ablakokon át látható erdős, sziklás környezettől. Emellett azonban a konszolidált luxus is helyet kapott, így a fugák például mély, sötéten csillogó óarany színnel lettek kitöltve. A felhasznált anyagok közt domináns a nyers kőfelület és a fa, valamint az otthonosabb hatás elérése érdekében a báránybőrök is gyakori díszítőelemei a Fallingwaternek. A természet közeli érzés fokozására, számos helyiségben adott a lehetőség, hogy a földön, vagy ahhoz nagyon közel ülve helyezd magadat kényelembe, mely nomád feelinget ad a háznak.

A jelenleg múzeumként üzemelő épületet a Kaufmann család utolsó tagja az államnak adományozta, így ma szabadon megtekinthető.

Forrás: wikipedia.org

Írta: Ambróz Nóra