Jump to content

Önéletrajz – mit tehetsz, hogy ne a kukában végezze?

2014. 08. 08. 13:04

A munkakeresés során nem lehet eleget hangsúlyozni az önéletrajz fontosságát. Egyenlő az első szakmai benyomással rólad! Mivel a HR-esek nem szeretnek sok időt molyolni egy-egy CV fölött, ezért fontos, hogy olyasmit produkálj, amin pozitív értelemben akad meg a szemük.

Mindenekelőtt a következő hibák azok, amelyek teljesen tönkretehetik a rólad kialakított képet, így ügyelj rá, hogy ezeket mindet elkerüld:

  1. Hemzsegő helyesírási hibák. Igénytelen, lusta, figyelmetlen ember benyomását keltik, kár is rá a szót vesztegetni. Senki nem akar olyan munkaerőt, aki képtelen figyelmet szentelni a részleteknek. A HR-esek ráadásul az átlagnál jobb szemmel rendelkeznek, ha gépelési bakikról van szó, így mindenképpen érdemes egy alapos ismerőssel átnézetni az irományodat, ha magadban nem vagy biztos.
  2. Fura nevek. Ha csatolmányként küldöd az önéletrajzodat, akkor az egyetlen elfogadható fájlnév a neved_önéletrajz forma. Mivel számtalan küldeményt fogadnak a munkaadók ezért nem várhatod, hogy a „cucc” vagy „cucc-javítva”, esetleg „izé” elnevezésű fájlokat hozzád kössék. Ugyanilyen probléma lehet a megjegyezhetetlen vagy fals humorral megválasztott email cím. Míg belső poénnak elmegy, ha sheba.a.tuz.hercegnoje néven futsz, addig a leendő főnöködre egyáltalán nem teszel jó benyomást. Fontos, hogy komolyan vehető szolgáltatót válassz, így a legszerencsésebb a citromail vagy freemail címedet egy gmailes fiókra cserélni!
  3. Szürkeség. Pusztán az adekvát tapasztalat és az követelmények teljesítése még nem jelent magában nyert ügyet. Ha csupán általánosságokkal tűzdeled tele a CV-det könnyen kötheti ki hibátlan formája ellenére is a kukában. Próbálkozz inkább feladataid felsorolásánál aktív, cselekvő igékkel: írd le bátran, hogy igenis te voltál az, aki szervezett, koordinált, tervezett és megvalósított. A jó csapatjátékos és hasonló klisé kifejezéseket pedig megtöltheted konkrétumokkal: „egy 14 fős csapattagjaként”, „20%-os növekedést értünk el” vagy éppen „a cégnél töltött idő alatt lebonyolított többezer sikeres eladásról” is beszélhetsz.
  4. Mindig csatolj motivációs levelet, ha kérnek. Szinte mindenki utál ilyeneket írni, azonban ha kérik, akkor egyszerűen muszáj. Egész jó megoldás, ha egy bevált sablonban cserélgeted a szavakat, akkor azonban figyelj a részletekre! Soha ne hagyd benne annak a nyomát, hogy a motivációs levelet már másik cégnél is használtad. A szövegezésnél pedig figyelj arra, hogy itt emberként is szeretnél bemutatkozni, nem csak munkaerőként, így jellemed leírásánál azokat a részleteket hangsúlyozd, melyek mindkét téren előnyös fényt vetnek rád.

Ezeket az alapokat betartva máris jobb benyomást tehetsz leendő főnökeidre és a HR-esekre, mint korábban. Sőt némi pluszot jelenthet, ha valami olyan kerül az önéletrajz végére, amiről megjegyezhetnek. Tizenöt éve egykerekű biciklizel, kijártad a zeneiskolát és profin tárogatózol vagy esetleg remekelsz a marokkói ételspecialitások készítésében? Ezeknek pontosan az önéletrajz végén szereplő hobbi rovatban a helyük, mert nem csak képet adnak kitartásodról és ügyességedről, megjegyezhetővé tesznek, de emberként is sokat mondanak rólad, mely jelzi, hogy a melón túl is van életed és nem csupán egy újabb túlbuzgó jelentkező vagy.

Forrás: men.hu

Írta: Ambróz Nóra