Jump to content

Leányfogó házi pizza – csábítás olasz módra

2014. 08. 07. 10:00

Kevés dolog szexibb annál, mint amikor egy pasi főz. Legfeljebb csak az, ha igazán jól csinálja. Ha szeretnéd meglepni kedvesedet egy lenyűgöző olasz specialitással, akkor ezt a pizzatésztát neked találtuk ki.

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt (30 dkg BL-55 és 20 dkg BL-80 vagy BFF-55), az 50 grammos élesztő harmada, 1 dl langyos víz, egy teáskanál só, egy teáskanál kömény vagy oregánó (elhagyható), max. 0,5 dl olívaolaj.

Bevezetőként szeretnék kitérni a lisztre egy kicsit. Magyarországon egy kicsit nehezen beszerezhető azonban a pizzakészítéshez a legjobb az úgynevezett duplanullás pizzaliszt azaz a BF-00. Ha ebből gyúrjuk a tésztát, akkor ezt nem érdemes másfajta liszttel kombinálni. Viszont, ha csupán a kisebb szupermarketek kínálatából válogatunk, akkor érdemes a BL-55-ös lisztet kenyérliszttel (BL-80) vagy rétesliszttel (BFF-55) keverni. A lisztet minden esetben alaposan akár kétszer is szitáljuk át, ugyanis ezáltal levegősebbé válik a keverék, amitől a tésztánk majd kellemesen laza lesz. Ehhez adjunk nagyjából egy teáskanál sót, valamit ha bátrak vagyunk köményt vagy oregánót is tehetünk a tésztába. (A köményes ízesítést a tejfölös, míg az oregánós főleg a paradicsomos szószokhoz illik.)

Időközben langyos vízben futassuk fel az élesztőt. A víz hőmérséklete ne legyen a kezünknél melegebb, mert az megöli az élesztőt. Ha pedig segíteni szeretnénk a folyamatot dobhatunk a vízbe egy kiskanál cukrot. Ahhoz, hogy az élesztő teljesen felfusson nagyjából negyed órára, kellemes szobahőmérsékletre és nyugalomra van szüksége.

Ha az élesztőnk elkészült, akkor formázzunk a lisztkeverék közepébe egy lyukat és öntsük bele az élesztős vizet. Ennyi folyadéktól a tésztánk még nem fog összeállni, így fokozatosan miközben (szigorúan kézzel!) gyúrjuk, adagolhatjuk hozzá az olívaolajat. Ebből nem érdemes 0,5 dl-nél többet beletenni, ugyanis nagyon csúszóssá válik a tészta. Ha továbbra is azt tapasztaljuk, hogy porlik a liszt inkább vízzel folytassuk a gyúrást, míg egy viszonylag puha, jól formázható nagy cipóvá áll össze. A tetejét ekkor hintsük meg egy kevés rétesliszttel, majd takarjuk le és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni nagyjából 30-40 percig.

Amikor már szépen felemelkedett a tészta gyúrjuk át ismét, nagyjából 10 percen keresztül, ha száraznak találjuk a tésztát adhatunk hozzá még egy kevés olajat vagy vizet. A gyúrás után pihentessük újabb egy órán át, majd ismét dagasszunk. Mivel ez után már könnyen túlkelhet a tészta, ezért rakjuk hűtőbe, majd hagyjuk állni legalább 3-4 órán keresztül (de lehet akár fél nap is, ha szeretünk előre dolgozni.)

A tervezett sütés előtt egy fél órával vegyük ki a hűtőből és gyúrjuk át utoljára a tésztát. Meglisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra, majd helyezzük egy olívaolajjal kikent és rétesliszttel vékonyan megszórt tepsibe. Sehol ne hagyjunk lyukakat, mert ahol a szósz lefolyik, ott azonnal odaég! Hajtsunk neki peremet, melybe akár sajtot is tölthetünk, majd a szélét kivéve itt-ott bökdössük meg villával.

Gázsütőben közepes fokozaton, légkeverésesben 175 fokon az alsó sínen, légkeveréssel vagy 150 fokon a középső sínen légkeverés nélkül süssük maximum 25 percig. Nem érdemes túl magas hőmérséklettel próbálkozni, mert a tészta könnyen kiszárad.

Forrás: delimano.hu és receptvaros.hu

Írta: Ambróz Nóra