Jump to content

Szivarpenész – nem is mindig olyan nemes

2014. 07. 26. 16:09

Általános tévhit, hogy azt gondoljuk, a szivaron megjelenő apró fehér vagy szürke, bolyhos foltok egy minőségi javulást okozó nemespenész-jelenség tünetei. Ez azonban nem minden esetben van így. A következő intő jelekre odafigyelve megkülönböztethetjük a két folyamatot.

A szivaron megjelenő penészeket két kategóriába sorolják a szakértők. Az első változat akár az egészségre káros is lehet, jelentősen rontja a szivar élvezeti értékét. Ennek az elnevezése angolul „Mold”. A másik egy igen ritka és szokatlan folyamat, melyet „Plume”-nak vagy „Bloom”-nak azaz virágzásnak neveznek. Ezt igen könnyű összekeverni az előzővel, ám a kettő közül csak ez javítja a szivar minőségét.

A káros azaz a „Mold” változat számos színben, állagban és típusban ismeretes. Oka a szivarok nem megfelelő tárolása. Okozhatja a túl magas páratartalom, hőmérséklet vagy a nem megfelelő szellőztetés. Érdemes odafigyelni rá, mert ha időben észrevesszük, akkor még meggátolhatjuk, hogy az egymás mellett tárolt többi szivarra is átterjedjen vagy akár a doboz falát is megfertőzze.

Jellegzetesen zöldes-kékes, fehér, szürke vagy sárga színű, alakja kicsiny folt, paca vagy félgömb, felülete bolyhos, pamacsszerű. Ismertetőjele, hogy nem csak a borítólevelen jelenik meg, de a töltelékleveleket és a talpat is birtokba veszi.

Fajtáit tekintve van káros és kevésbé veszélyes. A fehér és világos színű változatokat le lehet esetleg törölni és 12 órás elkülönített tárolás után akár fogyaszthatóak is, ha nem tértek vissza a foltok. A sötétebb árnyalatú fajták azonban mélyebb gyökerekkel rendelkeznek, így ezek kiirtásával hiába próbálkozunk, nincs más választásunk, mint kidobni a szivart, ha nem akarjuk az egészségünket kockáztatni. A „Mold”-dal szennyezett szivar fogyasztásának súlyos orr- és szájüregi fertőzések lehetnek a következményei.

A „Bloom” jelenség teljesen más jellegű, otthonunkban valószínűtlen, hogy előfordulna. A reakció több évet és megfelelő környezetet igényel, melynek során az erősen olajos szivarok felületén apró kristályok jelennek meg. Ez a jelenség a szervezetre egyáltalán nem káros. A dohánylevelekben található olajtartalom vándorol ki a levelek felszínére és szilárdul meg, mintha nagyon apró kristályok vagy vékony porréteg borítaná a szivart. Ezek megfelelő szögben fénybe tartva akár meg is csillanhatnak. Alakjukat tekintve az erezet mintájának megfelelően rendeződnek el.

Forrás: szivaros.blog.hu

Írta: Ambróz Nóra