Jump to content

Nyugodt alvás nyáron is – hogy pihenhetjük ki magunkat a kánikulában?

2014. 07. 25. 14:28

Problémát okoz az elalvás a rettenetes nyári hőségben? Ha nem szeretnénk izzadtan, forgolódva és főleg ébren tölteni az éjszakát, akkor a következő technikákat vethetjük be a szoba és testünk lehűtése érdekében.

Mindenekelőtt remek módszer a szellőztetés, azonban ezt sem mindegy, mikor ejtjük meg. A legérdemesebb lefekvés előtt, a már hűsebb esti órákban egy kiadós kereszthuzattal lecserélni az egésznapos állott levegőt a szobában, majd egész estére legalább résnyire nyitva hagyni az ablakot. Kerülendő a nappali szellőztetés. Ez mégha az az illúziót is kelti, hogy jár a levegő és ettől hűsebb van, a valóság az, hogy csak még több meleget invitálunk be a lakásba. Az ablakokat tehát reggel, legkésőbb munkába indulás előtt csukjuk be, így megelőzhetjük azt is, hogy a nyári viharok kárt tegyenek valamiben.

Hasznos továbbá, ha reggel nem húzzuk fel a redőnyt vagy sötétítő függönyt amikor elindulunk, így napközben sem süt be a nap a szobába. Különösen fontos ez a déli és keleti fekvésű helységeknél, melyek ez alatt az idő alatt iszonyatosan fel tudnak melegedni.

Sokat könnyíthet a problémán a ventillátor. Azzal azonban számolni kell, hogy ha éjjel-nappal zúgatjuk a készüléket, akkor nem csak, hogy a zaj miatt nyugtalanul alszunk majd, de egy horribilis villanyszámlával is fogunk találkozni, mely újabb álmatlan éjszakákhoz vezethet. Jobban járunk, ha rövidebb periódusokban működtetjük csak. Sőt fokozhatjuk a hűtés hatékonyságát, ha egy tál jeget helyezünk a ventillátor elé.

Segítségünkre hívhatjuk a vizet is a nyári forróság leküzdéséhez. A közvetlenül elalvás előtti langyos zuhany megnyugtatja kissé a felhevült testet, így könnyebb ezután kiadósat pihenni. Azok akik éjszaka különösen sokat izzadnak legjobb, ha reggel megismétlik a tisztálkodást.

Kritikus kérdés továbbá az ágynemű. Nem jó ötlet ilyenkor a vastag dunyhához ragaszkodni. Elég felhuzatolni egy vékony plédet vagy magával a huzattal takarózni a legmelegebb hónapokban. A fokozott izzadás miatt, ezeket is cseréljük rendszeresebben, mint máskor, mondjuk legfeljebb két hetente. Tovább csökkenti az ember hőérzetét, ha a szoba és az ágynemű színe hűvös, kék, fehér vagy lila.

Ha pedig végleg meggyűlik a bajunk a meleggel, akkor hozhatunk be magunknak éjszakára némi hűsítőt, rejthetünk a párnahuzatba vagy a takaróba hidegvizes palackot vagy csillapíthatjuk nedves törölközővel a kibírhatatlan kánikulát.

Forrás: men.hu

Írta: Ambróz Nóra