Jump to content

Érvek a fehérjeshake mellett

2020. 08. 25. 12:03

Megértjük, ha kissé kétkedve állsz a fehérjeporokhoz, és azt is, ha a shakerről az edzőterem kondiszörnyé gyúrt monstrumai jutnak az eszedbe. Ugyanakkor azt is tudnond kell, hogy ők nem fehérjeturmix miatt lettek olyan indokolatlanul nagydarabok. Spoilerezünk egy kicsit: a protein shake még neked is hasznodra válhat.

Mivel rendszeresen mozogsz (ugye?!), ezért szervezeted közben szépen használódik: ilyenkor a tested az átlagosnál több energiát használ el, az elektrolitok (ásványi anyagok és nyomelemek) is gyorsabban ürülnek a testedből, az izmaid és ízületeid pedig a megszokottnál nagyobb terhelésnek vannak kitéve.

Testedet tehát minden edzés után újra kell tölteni, és hagyni kell regenerálódni, különben nem tudsz maximálisan edzeni, így a szervezeted sem tud alkalmazkodik a terheléshez, a nagyobb izmok pedig elmaradnak, arról nem is beszélve, hogy akár még az immunrendszered is gyengülhet.

Ennyi fehérjére van szükséged

  • Egy átlagembernek naponta kilogrammonként fél és egy gramm között lenne az ideális. (Ha mondjuk 82 kg vagy, akkor ez 41-82 grammot jelent.)
  • A sportolóknak (és vegyük ide azokat is, akik hetente minimum kétszer-háromszor elmennek futni, vagy pl. crossfit edzésre) viszont a napi 1 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel lenne a legtökéletesebb.

Hogyan jutsz fehérjéhez?

A válasz arra, hogy mit egyél: lehetőleg természetes proteinforrásokkal próbálkozz. Már ezerszer leírtuk, de nem árt átismételni:

  • A tejtermékeknél a tej, a túró és a joghurt helyett a sajtfélékkel próbálkozz, például parmezán sajttal (36 g/100g), a goudaival, az edámival (25g /100g) vagy a mozzarellával (19g/100g).
  • Halat is egyél bátran, ugyanis ez is kiváló fehérjeforrás, főleg a tőkehal és a tengeri lazac (24g/100g),
  • Persze a klasszikus pulyka- és a csirkehús sem maradhat ki a sorból, ezek 100 grammja kábé 24 gramm fehérjetartalmaznak és még sovány húsok is.
(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)