Jump to content

Így hat ránk a modernizáció

2021. 04. 16. 12:53

Munkakörök tűnnek el, új munkahelyek jönnek létre, és a mi életünk is teljesen felfordul. De egész pontosan miért jó ez nekünk? Megpróbáltuk összeszedni:

Felejtsd el, hogy saját autód van!

Iparágak épülnek arra, hogy az emberek már nem akarnak autótulajdonosok lenni. Nyilvánvalóan ez még nem a többség, de előfordulhat, hogy 5-10 éven belül már ez lehet az általános. Hogy milyen érvek szólnak a car-sharing mellett? Egyrészt amint kigördül a szalonból máris zuhan az értéke az új kocsidnak, másrészt a fenntartása is költséges. Szinte a semmiből nőnek ki az újabb és újabb autómegosztó-szolgáltatások, mi is írtunk már néhány ilyenről, például a BeeRides, vagy a DriveNow is cikkeink témái voltak korábban. Mindkettő említett car-sharing szolgáltatás egyébként Budapesten is megjelent.

Nem kell edzőterembe járni!

Az csak egy dolog, hogy az emberek döntő hányada már önmagát fejleszti, nem jár edzőterembe, nincs szüksége edzőre, sem bérletre. Az okoseszközök például tökéletesen megadnak minden szükséges információt ami alapján kész edzéstervet alakíthatunk ki, illetve futás, biciklizés, egyéb tevékenységeknél az okosóra vagy okostelefon jelzései alapján még a tempót is magunk alakíthatjuk.

A másik mostanában népszerű megoldás, ami főleg Amerikában felkapott, hogy egy minimális havidíjért streamelhetővé teszik az edzők óráit, amit bármikor és bárhonnan nézhetünk, vagy az intelligens szobabiciklinket az edzőnk okoskütyüjével köthetjük össze, majd azon keresztül kapjuk az instrukciókat. Az USA -ban még hotelek is bekapcsolódtak ebbe az egészséges életmód bizniszbe (nem véletlen…), futócipőket és edzőruhákat bérelhetünk, futópályákat alakítanak ki a hotel körül, vagy a hotel belsejében kap helyet egy fitneszterem.

Már az állatainkat is okoseszközökkel látjuk el!

Tényleg! Már nem mi adjuk a vizet és az ételt Morzsinak minden reggel, bár ennek a varázsát és a kapcsolódási pontot a kutyáddal nem valószínű, hogy pótolni tudná bármi. De vannak már applikációk, amelyek bizonyos időnként zenét játszva megnyugtatják a kutyákat, vagy hőmérséklet szabályozóval felszerelt kutyaházak is. Annyira komoly a dolog, hogy a “pet tech” Google kifejezés népszerűsége meredeken emelkedik, illetve vannak erre specializálódott webshopok is.

Bolt és pénztárosok? Ezt is felejtsük el!

Amikor bemész egy üzletbe, idegesít a tömeg, idegesítenek a bunkó pénztárosok, a néni a nyakadban liheg a pénztárnál, és még sorolhatnánk mennyi minden tudja az ember vérnyomását az egekbe repíteni, agyvérzés közeli szintig. Ennek a jövőben vége lehet.

A technológia áthidalja ezeket a bonyodalmakat, mert Amerika legnagyobb áruházlánc-hálózata, a Walmart tesztel egy elsőre működőképesnek tűnő innovatív rendszert. A dolog lényege, hogy egy webshopban összeválogatod amire szükséged van, egy drón (vagy bármilyen egyéb önműködő jármű) elszállítja a legközelebbi átvételi pontra vagy éppen a panelház aljában kialakított miniraktárba, ahová egy kártyával vagy kóddal bejutsz mint vásárló, majd a szenzorok érzékelik, hogy az adott termékeket levetted, a bankkártyádat pedig automatikus meg is terhelik az ezért fizetendő összeggel. Ázsiában már működnek hasonlóan okos megoldások, Japánban az Acure, Kínában a BingoBox, de az Amazon is létesített már ilyen boltot.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)