Jump to content

Ha most vennél laptopot

2021. 04. 15. 12:51

Leteszteltük az Asus ZenBook-sorozatának egyik „legegyszerűbb” fajtáját, és azonnal rájöttünk, hogy nincs igazából szükség többre, ha melózni akarsz.

A ZenBookok már régóta a szívünk csücskei, de többnyire csak az erősebb darabok jártak nálunk, amik nem csak jól néztek ki, de atomerőműként is remekül funkcionáltak, most viszont itt az UM431DA, és vakarjuk a fejünket. Mert hát ez egy AMD-konstrukciós ZenBook, abszolút a belépőszintről, és nem vagyunk benne biztosak, hogy nem akarjuk most rögtön megvenni.

Alapjában véve szeretjük az atomerőműveket, főleg, ha kicsik és vékonyak, de nem mindig kell az, hogy 120FPS-en lehessen játszani egy alapjában véve melóra szánt gépen, néha bőven elég az, hogy egy laptop kicsi, vékony és könnyű, jól néz ki, és nem izzasztja meg a mindennapi melóban semmi. Ehhez már nem kell akkora csúcshardver, mint régen, az UM431DA pedig pont annyit tud, amennyit kell. Se többet, se kevesebbet. És pont ezért lehet nagyon szeretni.

A laptopot egy AMD Ryzen 5-3500U négymagos proci hajtja integrált Radeon Vega 8 grafikus processzorral, ami persze játékra már nem jó, de ha nagyon, de nagyon megelégszünk a kevéssel, magyarul low-medium detaillel, 30 körüli FPS-sel, akkor még művelhet csodákat ez a szett is. Persze nem minden játéknál, de ha esetleg úton vagyunk, és szeretnénk valamit nyomni, akkor nem mondja ez a ZenBook sem, hogy meg se próbáld.

A lényeg a kialakításon és a megbízhatóságon van. Az UM431DA hozza a szokásos ZenBook-szintet, ránézésre is egyből prémium-érzetet kelt, a billentyűzet picit kiemelkedik, hogy kényelmesebb legyen rajta gépelni, és a billentyűzet sem az az összeszorított fajta, amin megőrül az ember, míg legépel egy pár sort, esetleg jóval többet.

A kijelzője 14”, full HD, tükröződésmentes, szépek a színei, tökéletes a mérete. Ez egy akármilyen táskába való, könnyű, 1,3 kg-os csoda, nem kapsz tőle sérvet, és egyáltalán nem tűnik gagyinak. Pedig ZenBook ennyiért papíron egyszerűen nem lehet jó. Ennek a konfignak az ára épphogy kétszázezer forint fölött van, ami ebben a kategóriában semmi.

Egyrészt azért is, mert az anyaghasználata és a kinézete nagyjából plusz 80-100,000 Ft-ot sejtetne, a hardvere, azon belül is a Ryzen pedig egy remek processzor, remek ár-érték arányban, ami hibátlanul visz a hátán mindent, szépen, gyorsan, kérdés nélkül. A 256 GB-os SSD gyors, a 8GB RAM munkához pedig bőven elég kell, hogy legyen, ha az a munka nem a videóvágás.

A legjobb szó, ami erre a ZenBookra illik, az az elegáns. Nem csak kinézetre az, hanem teljesítményre is. Nem tolja az arcodba, hogy igazából elég sokra képes, de ha használni kezded, rájössz, hogy nem kicsi az ereje, az árcédulája pedig annyira baráti, hogy nem is érted, hogyan történhetett mindez. Azoknak, akik azt gondolják, nincs igazán jó vékony és könnyű laptop 300,000 Ft alatt, érdemes lenne vetni egy pillantást az UM431DA-ra, mert ad egy kijózanító pofont, ami után már lehet is a kasszához fáradni, aztán boldognak lenni, hogy sikerült a kategóriájához képest olcsón szerezni egy elég állat vasat Harman Kardon hangszórókkal, ami sosem hagy cserben.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)