Jump to content

Majmokkal kutatnak a tudósok

2021. 03. 09. 11:48

A kínai tudósok azt vizsgálták, hogyan fejlődik az állatok agya.

Az emberi agy fejlődésében szerepet játszó MCPH1-gént ültették majmok genomjába kínai kutatók a Kunmingi Zoológiai Intézetben, azzal a céllal, hogy megfejtsék az emberi intelligencia titkát - írja a Blikk. Emiatt tizenegy genetikailag módosított makákó született meg, rajtuk kísérleteztek a kutatók, de ezt már csak öten érték meg a majmok közül.

Ez volt az első próbálkozás, korábban még nem történt hasonló kutatás. A vizsgálat során azt figyelték, hogyan változik a gének hatására a majmok agya. Az emberéhez hasonlóan a majmok agya lassabban fejlődött a fajtársaikénál, de a mérete nem lett nagyobb.

"A vizsgálatokból kiderült, hogy a transzgenikus majmok rövid távú memóriája és reakcióideje jobb, mint a kontrollcsoporté."

- mutatja be a kutatás eredményét a lap.

A kutatás viszont megosztotta a tudományos világot, hiszen a majmokkal való kísérletezés több etikai kérdést vet fel. Vannak olyanok is, akik a A majmok bolygója című történethez hasonlítják a kutatást.

"Ha megpróbálnak embert csinálni belőlük, azzal csak ártanak nekik. Mégis hol élnének és mit csinálnának? Ne teremtsenek olyan lényt, ami nem tud teljes életet élni semmilyen körülmények között"

- fogalmazta meg véleményét az esettel kapcsolatban a denveri Coloradói Egyetem bioetikai professzora, Jacqueline Glover.

De vannak olyan szakemberek is, akik attól tartanak, hogy "az állatok érdekeit semmibe vevő kísérletek csak még szélsőségesebb génmanipulációkhoz vezetnek".

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)