Jump to content

A túl sok Facebook káros

2020. 09. 17. 12:34

Biztos előfordult veled, hogy azon kaptad magad, hogy indokolatlanul tekered a Facebook feedet. Ez a cikkünk most erre fog esetleges megoldást nyújtani neked.

Kutatások bizonyították, hogy a Facebookra becsekkolva, ha értesítést vagy üzenetet látunk ami egyik ismerősünktől származik az agyunkban felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki. Egy kedves ismerős mosolygós arca, egy nagyon előnyös és jól sikerült fotó, még akkor is, ha a valóságnak csak egy egész kicsi szeletét is tartalmazza, az olyan, mintha pénzhez jutnál vagy ennél egy nagyon jót. Fontos tudnod, hogy ezzel nem a Facebook oldal ellen szeretnénk kampányolni, csupán felhívni a figyelmed azokra a hibákra, amikkel feleslegesen ütöd el az idődet.

A Facebook remekbe szabott algoritmusa gyakorlatilag azt teszi eléd, ami érdekel, amivel interakcióba léptél, és ami fölött eltöltesz némi időt mielőtt tovább görgetnél. Ez nem baj, ez a közösségi oldal dolga, így fogja tudni kiszolgálni egyrészt a felhasználóit, másrészt a hirdetőket is. A baj csak azzal van, hogy sokkal könnyebben elcsábulsz.

Két egyszerű alkalmazás is van, ami a hírfolyamodat “butítja le”, a Facebook további részeit azonban zavartalanul használhatod. Az egyik egy News Feed Eradicator nevű Chrome bővítmény, a másik pedig a Quiet Facebook, amit a Safari böngészőhöz készítettek el. Előbbi a feedet egy motiváló üzenettel helyettesíti, utóbbi kicsit unalmasabb, egyszerűen csak eltűntet mindent, ami elterelheti a figyelmed.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)