Jump to content

Ismerd meg a Ford robotkutyáját

2020. 07. 27. 10:45

Autót nem gyártanak – de ki tudja, mit hoz a jövő.

A Boston Dynamics robotkutyái tudnak ülni, mancsozni és a hátukon hemperegni – emellett pedig el tudnak végezni 360 fokos kamerás szkenneléseket, felmásznak harmincfokos emelkedőkön, és ha kell, órákon át lépcsőznek. Utóbbi tulajdonságaik miatt kerültek a Ford kísérleti programjába, amelynek célja az idő- és költségmegtakarítás, illetve a hatékonyság növelése.

Az élénksárga robotok alkalmazását hamarosan elkezdi a Van Dyke sebességváltó üzemben a Ford: öt beépített kamerával érzékelik a környezetet, egy feltöltéssel akár öt kilométeres sebességgel is tudnak haladni közel két órán keresztül, és arra használják majd őket, hogy beszkenneljék az üzem alapterületét, ezzel segítve az eredeti CAD tervrajzok frissítésén dolgozó mérnökök munkáját.

„Megtervezzük és megépítjük az üzemeket, de az évek során mindig módosítanak rajtuk ezt-azt, amiket ritkán dokumentálnak – mondta Mark Goderis, a Ford digitális tervezési igazgatója. – Ha a robotokkal beszkenneltetjük a létesítményt, meglátjuk majd, hogyan is néz ki valójában, és el tudjuk készíteni az új tervrajzokat.”

Fluffy – és robotkutyatársa, Spot – nélkül ez az aktualizálás jóval nehézkesebben menne. „Korábban egy háromlábú állvánnyal jártuk be az épületeket, megálltunk különböző helyeken, és mindenhol nagyjából öt percet vártunk a lézeres szkennelés befejezésére – emlékszik vissza Goderis. – Egy üzem beszkennelése akár két hétbe is beletelt. Fluffy segítségével feleennyi idő alatt el tudjuk végezni ugyanezt.”

(Forrás: player.hu / fotó: pexels.com)