Jump to content

A robotok és a munka

2020. 05. 10. 17:36

Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a munkahelyek 5% -át elvehetik a robotok hamarosan. Sőt, 2020 -ban az aktív munkavállalók 75% -át már a digitális világban sokkal otthonosabban mozgó Y-generáció teszi ki, ami jelentős előrelépés az eddigiekhez képest.

A magyar egyetemisták 5% -a azt gondolja, hogy pár éven belül már nem a választott szakmájában fog dolgozni, egyrészt a szakirányok technológiai változásai miatt, másrészt az új lehetőségek miatt. Merthogy a technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia széles körben való terjedése nem csak elveszi a munkát az emberektől, hanem ad is.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően az egyik leggyorsabban fejlődő és változó ágazat a marketing, ehhez pedig CRM-menedzserekre van szükség. Ők azok akik a vásárlási és vevői szokásokról a vállalatoknál összegyűlt információhalmaz feldolgozását végzik a mesterséges intelligencia segítségével.

CRM-menedzserekből kevés van, konkrétan hiányszakma. Eddig ezt csak a legnagyobb vállalatok engedhették meg maguknak, ma már a kis és középvállalkozások is élhetnek a technológia adta lehetőségekkel. Míg korábban a multik szakembert is kaptak (nem olcsón) a szoftverekhez, ma már a kkv -k saját maguk keresnek szakembereket ehhez. Az Edutus Főiskola például két szemeszterből álló CRM-menedzserképzést indít a piac meghatározó szereplőivel (Microsoft, SAP, Salesforce, Zoho, a hazai MiniCRM) együttműködve.

Profession.hu toborzási szakértője és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) docense szerint ma már a lexikális tudás helyett egy szakirányra kell összepontosítani, mert az az értékes munkaerő és szakember. Az “ezermesterek” kora lejárt.

Persze ezen kívül (felmérések statisztikáit alapjául véve) olyan fontos szempontok szükségesek a robotizáció korában egy munkavállalónak, mint a komplex problémamegoldó képesség, a kognitív rugalmasság, a kreativitás, a csapatmunka, az érzelmi intelligencia és a kritikai gondolkodás. Ezekre ugyanis a mesterséges intelligencia nem igen képes.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)