Jump to content

Nemsokára eltűnnek ezek a holmik

2019. 12. 13. 14:26

Öregnek érzed magadat, mert már nem tekerjük vissza ceruzával a kazettát és nem nyomkodunk tamagocsit? Akkor van egy rossz hírünk, merthogy amíg te a '90-es éveken nosztalgiáztál, azok a dolgok is elavultak, amik húsz éve még javarészt nem is léteztek. Mutatunk is néhány dolgot, amit még most érdemes eladnod, mert néhány év múlva már fabatkát sem fog érni.

Blu-Ray lejátszó

Mi? Hogy a Blu-Ray nem az a vadiúj technológia, ami kiszorítja a DVD-t? Nem, öreg, az már tíz éve volt, mostanra viszont lassan a Blu-Ray lejátszóknak is harangoznak. Bár a Blu-Ray lemezeket nem fogja kiszorítani egy újabb szabvány, ahogy történt ez a floppyval, a CD-vel és a DVD-vel, de a rendkívüli sebességet biztosító szélessávú internet és a streaming szolgáltatások korában egyszerűen nincs szükség többé fizikai adathordozóra.

Point-and-shoot fényképezőgép

Emlékszel még a régi, szép időkre, amikor azt gondoltad, hogy egy mobiltelefon soha nem fog olyan jó fotókat csinálni, mint egy fényképezőgép? Azoknak az időknek már vége. Amíg a tükörreflexes és MILC gépek előtt továbbra is fényes jövő áll, az olcsó point-and-shoot gépek manapság már legfeljebb csak arra jók, hogy kíméld az okostelefonod akksiját.

Navigációs rendszer

És pontosan ugyanerre a sorsra jutnak az autós navigációs rendszerek is: az okostelefonok és az újabb kocsikban egyre inkább alapnak számító érintőkijelzős infotainment-rendszerek együttesen könyörtelenül ledarálják ezt a kategóriát, amiről valószínűleg már néhány év múlva is csak múlt időben beszélünk majd (ha egyáltalán beszélünk róla).

Set-top box

Alig néhány éve, hogy a digitális műsorszórásra való átállás miatt tömegesen terjedtek el az úgynevezett set-top boxok, amik a leghülyébb tévét is képesek felokosítani. A maga idejében ez sok embernek tényleg maga volt a jövő, hiszen olyan lehetőségeket nyitottak meg, amikről addig nem is álmodtunk: élő műsorok visszatekerése, filmek kölcsönzése egy gombnyomással, hajszálpontos felvétel... csakhogy idő közben győztek az okostévék, így a set-top boxok a jelenlegi tévégeneráció fokozatos kikopásával együtt egyre inkább fölöslegessé válnak.

Vezetékes fülhallgató (meg úgy általában a vezetékek)

Bár a vezetékes fül- és fejhallgatók ma még nagyon is erejük teljében vannak, de mivel egyre több mobilgyártó dönt úgy, hogy a telefonjaikban mellőzik a jack-csatlakozót, így hosszú távon valószínűleg veszítenek a népszerűségükből. Bár USB-C-vel továbbra is lehet csatlakoztatni fizikailag is a fülhallgatókat a telefonhoz, nem kérdés, hogy a legtöbben a kényelmesebb (és üzemidőben is egyre jobb) Bluetooth-os füleseket fogják választani, így ha van használaton kívüli, jack-csatlakozós fülhallgatód, akkor jobb minél előbb megszabadulni tőle.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)