Jump to content

Így válassz telefont

2019. 11. 14. 18:09

A fejlett piacok telítődése miatt az elmúlt években csökkenni kezdett az okostelefonok globális értékesítése, de a verseny nem áll meg. Sőt, a jövőben teljesen megváltozhatnak az erőviszonyok, és a mára gyakorlatilag kétszereplősre egyszerűsödött piacon újak vethetik meg a lábukat. Elég előállni egy komoly innovációval, ami fenekestül felforgat mindent. De milyen újdonság van most a láthatáron?

Az okostelefonok megjelenése óta 2017 volt az első olyan év, amikor kevesebbet sikerült értékesíteni a globális piacon, mint egy évvel korábban, bár még így is összesen 1,472 milliárd készülék kelt el. Szakértők szerint erre az a magyarázat, hogy a gyártók az új termékeikben nem szállítottak olyan újdonságokat, amelyekért a felhasználók hajlandóak lettek volna magasabb árat fizetni. Eközben egyre több techcég sikeresen próbál szerencsét a zsugorodó piacon, és a keleti gyártók már el is kezdtek látványosan feljönni.

Nagyot fordulhat a kocka

Bár 2018-ban ismét csökkent az értékesítés, először fordult elő, hogy egy kínai gyártó, a Huawei megelőzte az Apple-t, és ezzel dobogós lett a piacvezető Samsung mögött. Az International Data Corporation (IDC) amerikai piackutató előrejelzése szerint a következő években visszatérhet a mérsékelt, de folyamatos növekedés a feltörekvő régiók élénkülése és a technológiai fejlődés miatt. Az is lehetséges, hogy a következő években fordul a kocka, és nem feltétlenül a jól bejáratott gyártók diktálják majd a tempót. Erre az is rásegít, hogy a vásárlók egyre inkább megnézik, mit kapnak a pénzükért. A piacvezető gyártók az elmúlt időszakban kissé elszálltak a prémium készülékek árazásával, így például aki tavaly akart ilyesmit vásárolni, annak legalább 300 ezer forintot kellett rászánnia.

A mesterséges intelligencia a kulcs?

Ezen a piacon debütált a 2018-as Mobil Világkongresszuson az ASUS tajvani számítástechnikai vállalat aZenFone 5 családdal. A széria nagyágyújával, az 5z-vel komoly konkurenciát kaptak a klasszikus mobilpiaci szereplők, hiszen amellett, hogy valódi innovációt hoz, az ára is versenyképes. De mi az a komoly újítás, ami a ZenFone sorozat aktuális csúcsmodelljét kiemelkedővé teszi? Fontos erénye például az üveg- és alumíniumborítás, illetve a 6,2 hüvelykes, széltől szélig érő IPS kijelző. Mindez persze semmit sem érne erős teljesítmény nélkül: a legújabb, 64 bites és 10 nanométeres Qualcomm Snapdragon 845 hajtja, 8 processzormaggal, és akár 8 gigabájtnyi RAM-mal. A lényeg azonban a mesterséges intelligencia (AI): a ZenFone 5z AI-funkciók teljes tárházát alkalmazza, melyek mindegyikét a Snapdragon 845 mobil platformon belüli mesterséges intelligencia motor (AIE) hajtja.

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: pixabay)