Jump to content

Ez történik most a Huawei-nél

2019. 05. 24. 11:05

Amikor már úgy tűnt, ennél rosszabb nem is lehetne, jött az igazi gyomros.

Pedig a kínai mobilgyártó helyzete eddig sem volt éppen rózsás, amióta Trump kitalálta, hogy a kereskedelmi háború jegyében, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tiltólistára teszi a céget. A Google szinte azonnal bejelentette, hogy megszakítja a kereskedelmi kapcsolatokat a céggel, és bár később az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának jóváhagyásával ezt három hónappal kitolták, a Google bejelentése még csak a jéghegy csúcsa volt.

Az Android gyártóját ugyanis sorra követte a többi amerikai cég, a Qualcomm, a Broadcom és az Intel, mind olyan technológiák birtokosai, ami nélkül elég nehéz ma telefonokat gyártani. Mindeközben a Microsoft levette az online boltjából a Huawei laptopjait, a brit Vodafone pedig felfüggesztette a Mate 20X 5G előrendelését, pedig Európában ez lehetett volna az első 5G-képes telefon.

Mindezeket talán még valahogy kiheverte volna a Huawei, elvégre van saját procijuk, az Androidnak meg van szabadon felhasználható változata, de lehet, hogy mindez már nem sokat számít.

ami rossz esetben akár teljesen ellehetetlenítheti a Huawei-t. Az ARM ugyanis mikrochipek architektúrájában utazik, ezt a technológiát a Qualcommtól a HiSiliconig mindenkinek ők licencelik, vagyis

  • hiába van a Huawei-nek saját procija, azt nem gyárthatják az ARM-licence nélkül,
  • ráadásul az Androidot is erre az architektúrára tervezték, vagyis hiába hozna létre a Huawei évek hosszú fejlesztésével egy teljesen új alapokra épített processzort, az Androidtól elbúcsúzhatnának.

Az ARM döntése mindenkit váratlanul ért, hiszen nem amerikai, hanem egy japán kézben levő brit vállalatról van szó, akik viszont - a Huawei pechjére - az USA-ban is fejlesztenek technológiákat. Bár a Huawei az ARM-mel való szakítást nem érezné meg azonnal, hiszen a következő Kirin 985-öt még valószínűleg legyárthatnák, de másfél éven belül elég komoly szószba kerülnének, ha minden így maradna.

Ez mondjuk még egyáltalán nem biztos, minden attól függ, hogy az ARM technológiái közül mik azok, amik az USA-ból származnak (ha az utasításkészlet, az például elég nagy baj), valamint hogy az USA tényleg komolyan gondolja-e a Huawei ellehetetlenítését, vagy csak keménykednek, és a három hónapos haladék letelte után (vagy már közben) leveszik a kínai céget a tiltólistáról.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)