Jump to content

A Netflix új riválisa

2019. 04. 13. 15:52

Vadonatúj Marvel-produkciókkal, Star Wars-filmekkel és sorozatokkal, kismillió családi mozival és rohamosan bővülő exkluzív tartalommal robban be a streamingpiacra a már tavaly óta belengetett Disney+, a világ jelenleg legnagyobb médiacégének Netflix-gyilkosnak szánt szolgáltatása. Ráadásul 7 dolláros (kb. 2000 forintos) havidíjért, ami közel a fele annak, amit egyértelműen legnagyobb riválisuk elkér a portékáért. Hozzánk 2020 negyedik negyedévében érkezhet.

A tegnapi bejelentést megelőzte egy kisebb, a szaksajtóban elhintett hír, amivel a Disney a hangulatot tesztelhette úgy, hogy szaftosabb infót nem közöltek a Plusról. Ennek alapján a Disney nem a Netflix-utat járja majd be, és a nyitásnál máris lesz mindenféle tartalmuk a valóságshow-któl a dokumentumsorozatokon át a már létező franchise-ok kísérőműsoraiig, és persze mellettük nem hiányozhat a hagyományos sorozat- és filmkínálat. Számszerűen nézve az idén novemberi induláskor a Disney+ az előfizetőknek

  • 7500 tévésorozat-epizódot,
  • 25 saját gyártású, új sorozatot,
  • 10 saját gyártású, új fimet,
  • 400 filmből álló archívumot,
  • A Simpson család mind a harminc évadát
  • és 100 kurrens fimet kínál majd.

Összehasonlítva

  • a Netflix (1569 sorozat és 4010 film),
  • az Amazon (2333 sorozat, 18 405 film)
  • és a Hulu (3800 sorozat, 6700 film)

kínálatával, a Disney+ elég szegényes archívumból válogathat, de mivel a Hulu nagyjából az övék, így nincs okuk az aggodalomra.

A Star Wars Celebration nevű eseménysorozaton tegnap bemutatott streamigplatformot többféle konstrukcióban árulják majd: magában, illetve összecsomagolva a cég többi, hasonló szolgáltatásaival, azaz az ESPN sportstreaminggel és a Huluval. Utóbbi azt is jelenti, hogy a cég végre hajlandó kilépni Észak-Amerikából, és a Hulu is rászabadul a világra.

A bevezetés többlépcsős lesz, az elsőben Észak-Amerika mellett Nyugat-Európa és a Távol-Kelet kapja meg a Disney+-t (2020 eleje), a következőben Kelet-Európa és Latin-Amerika következik (2020 vége), azaz jövő karácsonyra már nálunk is tuti lesz Disney+ a lapostévében.

A kontentot magát a mai elvárásoknak megfelelően a weben, okostévén, mobilon, tableten, konzolon és tán még okoshűtőn is fogyaszthatjuk majd, lesz HD és 4K opció, Dolby hang stb. A felületről túl sokat nem árultak el, a más szolgáltatóknál már megszokott ajánlórendszer és okos algoritmus itt is megvan, amit a Disney-főnök Bob Iger ehhez még hozzátett, hogy biztosan lehet majd a cég égisze alatt működő franchise-okra és stúdiókra szűrni (pl. Marvel vagy Star Wars), és az epizódokat le is lehet majd tölteni.

Az ilyen mulatság pénzbe kerül, különösen az elején, így a Disney nagyon óvatosan 2024-ig nem nagyon vár igazi megtérülést a Plustól, de akkorra világszerte 90 millió előfizetővel számolnak (a Netflix most 150 millión áll). A gyártásra és tartalomfejlesztésre éves szinten 1-2 milliárd dollárt akarnak költeni az első években, majd 2024-től, amikorra 50 saját gyártású, exkluzív tartalommal szeretnének bírni.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)