Jump to content

Asus csúcslaptop

2019. 01. 24. 19:15

A laptopok piacán még soha sem volt olyan széles a kínálat, mint napjainkban. Ez önmagában a gyártókat és a márkákat nézve is igaz, és ezeken belül is számos kategóriából válogathatunk. A legizgalmasabb modelleket azonban még mindig a prémiumgépek között találjuk, hiszen az igazán nagy újítások itt debütálnak. De vajon meddig lehet még fokozni a teljesítményt a csúcskategóriás gépek piacán?

 

A csúcs-laptopokat elsősorban az üzletembereknek és a gamereknek gyártják, hiszen nekik a hordozható gépek esetében is bivalyerős eszközre van szükségük. Aki nem akar kompromisszumokat kötni, annak persze mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, cserébe viszont a legjobb processzorral és a legújabb technológiai vívmányokkal felszerelt gépet kapja. Az üzleti laptopok piacán valószínűleg a multitasking határozza meg a következő évek fejlesztéseit, amire már most is látunk izgalmas példákat.

Így fest a csúcsmodellek piaca

A felső kategóriában az erős hardver, az óriási memória, az SSD vagy SSD/HDD hibrid tárhellyel való felszereltség, a top minőségű kijelző és az elegáns kivitelezés már szinte alap. Ahogy az olyan – ma már középkategóriás gépeknél is elérhető – hagyományosan prémium funkciók is, mint a háttérvilágított billentyűzet és az ujjlenyomat-olvasó. Az ilyen laptopokkal szemben elvárás, hogy simán hozzák az asztali gépek teljesítményét, közben pedig papírvékonyak és ultrakönnyűek legyenek, ezzel is maximálisan kiszolgálva a gyakran úton lévő üzletemberek igényeit.

A mérnökök hosszú évek óta gőzerővel dolgoznak azon, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a teljesítmény és a mobilitás között. Ennek mentén készült az ASUS ZenBook termékcsaládja is, amely lassan 8 éve jelent meg a piacon, és főleg extra kompaktságával tett szert nagy népszerűségre. Azonban hardverek szempontjából is éles verseny folyik a gyártók között, az ASUS pedig most ebben is próbál az élre törni. Bár a két legújabb modell, a ZenBook Pro 15 és Pro 14 több szempontból továbbviszi a klasszikus vonalat, ezúttal látványosan előtérbe került a teljesítmény.

Központban a hatékony multitasking

Az üzletembereknek tervezett laptopok esetében az a cél, hogy a lehető leghatékonyabb feladatvégzést tegyék lehetővé, akár párhuzamosan több feladatnál. Ehhez az ASUS különleges újdonságot vezetett be: megalkotta a ScreenPad™ intelligens érintőpadot, ami gyakorlatilag másodlagos kijelzőként működik. Az interaktív, üvegborítású felület hasznos funkciókkal bír, amelyek között automatikusan történik a váltás, amint a felhasználó új alkalmazást nyit meg. Emellett saját parancsikonok létrehozását is lehetővé teszi, de akár a teljes képernyő is kiterjeszthető az érintőpadra. Utóbbi az a tulajdonság, ami igazán tökéletes multitasking partnerré teszi a gépet, hiszen megkönnyíti például az emailek vagy a közösségi oldalak figyelemmel követését munkavégzés közben.

A másik fontos tulajdonság a kiemelkedő számítási kapacitás a ZenBook Pro 15 esetében: ez a laptop már a 8. generációs Intel® Core™ i9 nyolcmagos processzorral is kapható. A sima és gyorsan reagáló multitasking teljesítmény lekörözi a korábbi generációkat, és sosem látott hatékonyság elérését teszi lehetővé. A ZenBook Pro 14 egy későbbi – és árban kedvezőbb – fejlesztés, amelynél változtattak a megjelenésen, illetve négymagos Intel® Core™ i7 processzor került bele. Az intelligens érintőpadot ennél a modellnél is ugyanúgy élvezhetjük.

Összességében mindkét eszköz igazi csúcsgép, amelyek a legszebb kijelzőt kapták, szinte hihetetlen színpontossággal, megbízható üzemidővel és pehelykönnyű súllyal. Ha mindenképpen hibát kellene találni a legújabb ZenBook-modellekben, valószínűleg nehéz dolgunk lenne.

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: pixabay)