Jump to content

Asus Zen AiO

2018. 11. 27. 09:21

Az Asust a legtöbben valószínűleg a kiváló laptopjaikról ismerik, azt viszont már kevesebben tudják, hogy a tajvani gyártó asztali gépeket is készít, mégpedig nem is akármilyet. Az Asus Zen AiO (ZN242G) még a legszigorúbb kritikust is azonnal rabul ejti a páratlan letisztultságával és a hihetetlen teljesítményével.

A látszat ne tévesszen meg, a Zen AiO egy teljes értékű asztali PC, ami valóban akkora, mint egy hagyományos számítógépmonitor. Nincsenek eldugott dobozok vagy oldalról nézve vállalhatatlanul vastag monitor, tényleg ekkora az egész gép. Bluetooth-os billentyűzetet és egeret csatlakoztatva hozzá mindössze egyetlen vezetékre van szükségünk, így bátran kijelenthetjük, hogy a Zen AiO a számítógépezés legletisztultabb módját kínálja nekünk.

Annál is inkább, mert a hatalmas, 23,8 colos átmérőjű monitor szupervékony kerettel rendelkezik. A káva mindössze 2 mm vastag, amit többek között egy szenzációs műszaki megoldással sikerült elérni: a Zen AiO-ban a kamera a számítógép tetejéből ugrik ki egy apró érintésre, ami nem csak nagyon elegáns, de ennek köszönhetően azzal sem kell foglalkozunk, hogy letakarjuk valamivel, amikor éppen nem használjuk. A kameramodulban van egy infravörös érzékelő is, így a számítógépbe akár arcazonosítással is bejelentkezhetünk.

A vékony kijelző másik záloga, hogy a sztereó hangszórók a monitor aljába kerültek, de ez a hangzás minőségéből semmit sem von le, sőt. A két 3 wattos bass reflex hangszóró igencsak jól szól, és ahogy a nevükből is kitalálhattad, egészen tisztességes basszust is képesek prezentálni. Maga a Full HD monitor egyébként rendkívül egyszerűen állítható az igényeinknek megfelelően, szó szerint a kisujjunkkal is be tudjuk állítani a dőlésszögét (kipróbáltuk), a fém állvány pedig annyira stabilan tapad az asztalra, hogy a Zen AiO-t még egy felbőszült bikacsorda is nehezen tudná feldönteni.

Ha már a bikáknál tartunk: az Asus gépe teljesítményben is igencsak bika lett, a nyolcadik generációs Intel Core i7-8750h proci, a 8 GB RAM, az Nvidia GeForce 1050 grafikus kártya és a 256 GB SSD tárhely (ami mellé laza 1 TB HDD-t is kapunk) már a legkomolyabb grafikai, videós munkák elvégzésére, vagy adott esetben hardcore játékok futtatására is alkalmassá teszi a Zen AiO-t. Ezt a tulajdonságát nyomatékosítva az Asus rögtön ad is nekünk két rendkívül hasznos programot, a PhotoDirector 8 képszerkesztőt és a PowerDirector 14 videószerkesztőt a CyberLinktől, ami azért nem kis jófejség a részükről. A Windows 10-zel érkező számítógépen emellett természetesen alapból megtalálhatók a szokásos Asus-alkalmazások is, mint például a ZenAnywhere, amivel bárhonnan elérhetjük a számítógépünket.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)