Jump to content

Mi van az Apple-el?

2018. 11. 02. 22:51

Nemrégiben került a boltokba az iPhone 8, majd nem sokkal utána elérhető lett a jubileumi iPhone X is, azonban már most sok probléma látott napvilágot nem csak a legújabb készülékekkel kapcsolatban.

Nemrégiben került a boltokba az iPhone 8, majd nem sokkal utána elérhető lett a jubileumi iPhone X is, azonban már most sok probléma látott napvilágot nem csak a legújabb készülékekkel kapcsolatban.

Az Apple idei csúcskészülékei messze a várakozások alatt teljesítenek a vállalat számára kulcsfontosságú piacokon. Az iPhone X a cég a karácsonyi negyedévre kitűzött eladási célszámot is jelentősen csökkentette. Mindezt pedig csak tetézte, hogy az Apple a napokban nyílt levélben kért bocsánatot felhasználóitól, miután kiderült: szoftverrel fogják vissza az elöregedett aksikat használó készülékeik teljesítményét.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon kipukkanhat-e az iPhone lufi? Hanyatlik-e az Apple és eddig tartott volna Steve Jobs zsenijének lendülete?

Amikor hivatalosan bejelentették az iPhone 8-at, sokan fanyalogtak, hiányolva az új innovációkat, sima modellfrissítésként értékelve a telefont, ráadásul sorra jelentek meg a híradások a készülék hardveres és szoftveres hibáiról.

Talán a legnagyobb figyelmet érdemlő hírek a készülék akkumulátorával kapcsolatban jelentek meg. Sajnos úgy tűnik, hogy egyelőre az iPhone 8 akkumulátorának teljesítménye semmit sem javult az iPhone 7-hez képest, ráadásul a beszámolók szerint az iPhone 8 Plus készülékek akkumulátorai megdagadhatnak töltés közben, amelynek nyomán leválhat a készülék előlapja.

Érkeztek hírek Wi-Fi problémákról, a 3D Touch technológiával kapcsolatos gondokról, a Bluetooth rendetlenkedéséről, a készülék túlmelegedéséről, illetve az iPhone 8 véletlenszerű kikapcsolásairól is. Ezeknek a hibáknak a nagy részét azonban az új operációs rendszer későbbi verziói várhatóan orvosolni fogják.

További aggodalomra adhat okot, hogy az eladásokkal is problémák vannak: az elemzők jóslatai beteljesülni látszanak, jóval kevesebb készülék került eladásra mindkét csúcstelefonból, mint a korábbi várakozások célszámai voltak. A hibák mellett az iPhone X is visszafogta az iPhone 8 megrendeléseket, hiszen sokan az Apple jubileumi készülékére vártak a komoly újdonságokat nem tartalmazó 8-as széria helyett. De ők sem lehettek felhőtlenül boldogok, mivel az iPhone X esetében is komoly problémák merültek fel.

Mindezek után pedig néhány nappal ezelőtt az Apple nyílt levélben kért bocsánatot felhasználóitól, miután kiderült: szoftverrel fogják vissza az elöregedett aksikat használó készülékeik teljesítményét. Az Apple azt követően kényszerült a bocsánatkérésére, hogy ügyfelei egyre gyakrabban panaszkodtak az öregedő iPhone-ok lassulása miatt, ami mögött sokan tudatosságot gyanítottak. A társaság végül beismerte, hogy tudatosan lassította a készülékeket azért, hogy a telefon működését az akkumulátor csökkenő kapacitásához igazítsa. Azzal indokolták a lassítást, hogy csak így tudják megakadályozni, hogy az elhasználódott akkumulátorok szélsőséges hőmérséklet mellett kárt tegyenek a telefon többi részében is. A vállalat a kommunikáció – illetve ennek hiánya – miatt is elnézést kért a megjelent nyílt levélben. A cég ellen emiatt az erősen vitatott lépés miatt számos jogi eljárás indult.

Mindezek fényében felmerülhet a kérdés, hogy mi állhat ennek a hátterében? Az Apple hanyatlása, vagy ez csak egy botlás, botlások sorozata, amelyet újabb csúcsinnovációk követnek majd? Esetleg a fejlesztések hiánya, az egyre gyakoribb hibák és a feltörekvő versenytársak kipukkaszthatják az iPhone lufit?

Sorra érkeznek hírek az újabb „iPhone-gyilkos”, bivalyerős hardverrel és remek formatervvel rendelkező csúcstelefonokról, azonban ezek a készülékek mindegyike a Google rendszerét használja, amelyet a gyártók nem tudnak teljesen a saját termékükre szabni. Az Apple ezzel szemben a kezdetek óta a hardver és a szoftver tökéletes összehangolásáról ismert. Ez a filozófia jól működő, felhasználóbarát eszközöket eredményez, és ezt a vásárlók is értékelik. Ezért viszonylag kevés azoknak a száma, akik iPhone-ról váltanak Androidos készülékre.

Tény, hogy Steve Jobs halála óta kevés igazán jelentős, akár egy egész iparágat megváltoztató fejlesztést mutatott be az Apple, azonban a vállalat így is megduplázta értékét legendás vezetőjének halála óta. A márkához való tartozás igénye a felasználói oldalról kétségtelen, hogy továbbra is erős, mint ahogy az is, hogy a Steve Jobs éra véget ért, és az Apple ma már egy másfajta vállalat. Abban azonban talán mindenki egyetért, hogy ha nincsenek komoly innovációk, akkor jelentős gondok lehetnek a vállalatnál.

(Forrás: Menandstyle.co.hu | Fotó: Pexels.com)