Jump to content

Így légy tudatos a tech világban is

2018. 09. 30. 20:06

Oolyan irányba indult el a modern technológia, amiről azelőtt álmodni sem mertünk. Hogy néhányat említsünk: a SpaceX sikere, a Facebook mesterséges intelligenciája (mikor összeengedtek két robotot csevegni), vagy Mark Zuckerberg saját alkotású okosháza.

De hogy mi van a mi digitális világunkkal, és közvetlen környezetünkkel? Na, ezt a kérdést tedd fel magadnak! Ha a jövőben nem csak digitális vegetálásban és zombulásban szeretnél részt venni, és szeretnél emellett a világban is élni, mindenképp fogadj meg pár jótanácsot tőlünk. Persze semmi sem kötelező…

Ne kattintgass vaktában, ne ossz ész nélkül semmit!

Hillary Clinton egy washingtoni pizzéria alagsorában működtet gyerekpornó-központot? Vagy hogy Merkel kancellár igazából Hitler lánya? Ha ezzel a két állítással találkoztál már, akkor el kéne gondolkodnod, hogy intézkedéseket tegyél a Facebook poszt jelentésére (feltételezhetően ott terjedt leginkább), de minimum hívd fel könnyen megtéveszthető ismerősöd figyelmét arra, hogy ez mind hülyeség. Persze vannak krónikus esetek, akiknek elég hogy “dehát az xy azt írta, hogy…”

A kiterjesztett valóság ne legyen csapda!

A 2018 -as évben a Google és az Apple is ráhangolódik a kiterjesztett valóság (AR) technológiára.

Az AR a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amikor a mobil kamerájával szétnézve egy adott környéken megjelenik az éppen a kamerában látható boltok nyitvatartása vagy akár az adott irányban levő (éppen nem is látható) üzletek leírása és távolságuk. 

Digitális zajcsökkentés – hogy végre élj is!

Három egyszerű módszer:

  • Ne csipogjon, ne zörögjön, ne villogjon túl sokat
  • Töltsd le a Pocketet, bármit azonnbal elmenthetsz, hogy később visszatérj rá
  • Kapcsold ki az ÖSSZES értesítést a mobilodon, és kapcsold be az 5 legfontosabb alkalmazásod értesítéseit.

Meglátod, teljesen megváltoznak a hétköznapok. Ami fontos, az akár várhat is egy kicsit.

Updatelj, de ne a Norbival!

A 2017 -es évben elég sok frissítés hozott kellemetlen hibákat szinte minden területen, amiket aztán a lehető leggyorsabban javítottak egy újabb komoly frissítéssel. Emlékszel még a Petya zsarolóvírusra, és a WannaCry hasonló típusú haverjára is, ugye? A támadásokat meggátló szoftverfrissítés március óta létezett, csak az emberek nagy ívben leszarták a “kötelező” frissítéseket. Nagy hiba! Frissíts, rendszeresen!

Az adataid nagyon értékesek, vigyázz rájuk!

Nem elrettenteni akarunk senkit, de az Equifax nevű amerikai pénzügyi szolgáltatótól 143 millió ember adatai kerültek idén bűnözők kezébe, az Uber -től pedig ötvenmillió felhasználó és hétmillió sofőr adatai szivárogtak ki. Mi a tanulság? Igazából aligha tudsz levonni belőle sok következtetést, mert adatvédelmi törvényeket betartva, holtbiztos adattárolási technológiák mellett is simán kiszedhetnek értékes adatokat, a tudtod nélkül, úgy, hogy ha tudnál róla sem tehetnél semmit. Szóval csak azt add meg ami tényleg fontos. Szokták mondani, hogy mindenhol használj más jelszót, ha nincs elég jó memóriád akkor pedig használj jegyzettömböt, de nem akarunk ezzel a béna tanáccsal oktatni, mert tudjuk, hogy a jelszavakat tároló jegyzettömb ugyanolyan eséllyel tűnhet el (ha nem sokkal nagyobb eséllyel) mint szürke szamár, a ködben.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)