Jump to content

Mobilos fotós trükkök

2018. 08. 29. 12:05

Becslések szerint 2020-ra már évente 1,4 billió digitális fotót készítünk majd.

Az egyik legnépszerűbb, közel 75 millió fotós által használt fényképmegosztó oldalra, a Flickr-re feltöltött képek 50 százalékát már telefonnal lőtték, miközben csupán a képek 33 százaléka készült tükörreflexes fényképezőgéppel. A jelenleg körvonalazódó trend várhatóan a jövőben is folytatódik, becslések szerint 2020-ra már évente 1,4 billió digitális fotót készítünk majd.

A népszerű magyar fotós, Nánási Pál például már nem csupán a családja hétköznapjait örökíti meg telefonjával, vállalt már el olyan felkérést is, amely keretében épülethálóra kellett koncertfotót készítenie mobillal. „Profi fotósként korábban ódzkodtam attól, hogy fényképezésre is használjam a telefonomat, de a csúcsminőségű kamerával felszerelt készülékek meggyőztek, hogy már telefonnal is lehet elképesztő minőségű képeket készíteni. Jelenleg egy Samsung Galaxy S9+-t használok a hétköznapokban, és imádom, hogy mindig velem van, így a fotós felszerelésem nélkül is megörökíthetem a fontos pillanatokat. Éppen ezért arra bíztatok mindenkit, hogy bármilyen telefont is használ, ismerje meg a készüléke beállításait, fogadjon meg néhány alapvető tanácsot, kapja lencsevégre a hétköznapokat is, és ossza meg bátran a képeit!”

A telefonokkal készített fotók a hétköznapi pillanatokat örökítik meg, egy-egy erős filter ezek hangulatát jelentősen módosítja. Ne használjunk ezért intenzív effekteket, elegendő, ha a színeken és a kontraszton állítunk! A képek készítésekor ne zoomoljunk, inkább utólag vágjuk ki a képet! Ezen műveletek elvégzéséhez nincs szükség drága applikációkra sem, a gyárilag telepített képszerkesztő alkalmazásokkal is kivitelezhetők a módosítások. Mindig mentsük el azonban az eredeti fotót, így ha a szerkesztés után nem tetszik a végeredmény, még mindig visszatérhetünk az eredeti fotóhoz.

 

(Forrás: igenyesferfi.hu, youtube, SAMSUNG / kép: pinterest, SAMSUNG)