Jump to content

Készítsd fel autódat az évszakváltásra!

2015. 04. 07. 11:49

Tavasszal minden megújul, ébredezik. De nem csak az ember igényli a felfrissülést a hosszú tél után, hanem az autók is karbantartásra szorulnak. A tavaszi felkészítés keretében a megváltozott környezeti hatásoknak megfelelően teheted biztonságosabbá autódat.

Amint a hőmérséklet a tavaszi hónapokban tartósan 7 fok felett marad, már neki lehet kezdeni az abroncs cseréjének. Az egyik legalapvetőbb tavasszal beiktatott változás a téli gumik lecserélése. Azonban nem ajánlott március első napjaiban rögtön nekiesni a kerékcserének, érdemes többféle szempontot is figyelembe venni. Ha az autót főleg az esti, éjszakai órákban használod, vagy magasabban fekvő területre készülsz, akkor még érdemes várni a gumicserével. De ha csak nappal vezetsz, fölöslegesen koptatod a téli gumikat.

Felszerelés előtt természetesen kötelező ellenőrizni a nyári gumik állapotát. Ha nem vagy biztos benne, mit is kellene látnod, kérd szakember segítségét. Ha az abroncs profilmélysége 2 mm-nél kisebb, az azt jelenti, hogy a gumi az ideálisnál jobban el van kopva, az öt évesnél öregebb abroncsok pedig már kevésbé tapadnak az utakon.

A tavaszi felkészítés ezzel még nem ér véget: ráfér autódra egy alapos tisztítás, futómű beállítás, vagy klímakarbantartás is. A szélvédőket megviseli a fokozott téli igénybevétel, így nem árt megnézetni őket és lecserélni a fagyálló folyadékot. Ha télen gond volt a hidegindítással, az akkumulátort mindenképpen nézesd meg.

(Fotó: wyatt dowling)