Jump to content

Szokatlan temetkezési szokások II.

2015. 03. 15. 21:00

A világon számos furcsa szokás él még a mai napig, vannak ezek közül olyanok, melyek tabunak számítanak. Ilyenek például a következő temetkezési szokások.

Függő koporsók

A Kína délnyugati részén fekvő Kender Völgy valaha a Bo népnek adott otthont. A Bo társadalom egy évezredig virágzott, mígnem a Ming Dinasztia több mint 500 évvel ezelőtt lemészárolta őket. A mára elfeledett nép különleges temetkezési helyet hagyott maga után. A halottaikat a Cab patak melletti 300 méteres sziklafal mélyedéseiben, vagy a sziklafalról kilógó cölöpökre helyezték.

A patak feletti sziklafalon összesen 160 koporsó nyugszik, de emellett cinóber vörös sziklarajzokat is láthatunk, melyek nagy része a Bo embereket ábrázolja. Az ott élők ma a Bo-kat a „Sziklák fiainak” és az „Ég leigázóinak” nevezik, de hogy a Bo-k miért helyezték el épp ott és így a halottaikat, az a mai napig rejtély.

Sati

Szerencsére ma már a Sati tiltott Indiában, ami igen megnyugtató, tekintve, hogy az embertelen rituálé során az özvegy feláldozta magát férje halotti máglyáján. Az asszonyok eme cselekedetét a közösség önkéntes tettnek minősítette, de bizony nem ritkán fordult elő, hogy a nőket erőszakkal kényszerítették a Satira és egyszerűen a máglyára vonszolták őket.

Senki sem tudja, hogyan és honnan indult a rituálé, de feltételezések szerint annak megelőzésére szolgált, hogy a nő, jellemzően méreggel, meggyilkolja tehetős férjét, és hozzámenjen a valódi szerelméhez. Egy másik lehetőség, hogy a férj és a feleség csak ily módon léphetett együtt az öröklétbe, mert csak így tudták kijátszani az opportunista női angyalokat. Érdekes módon nemcsak az indaiaknál, hanem más ókori társadalmakban, például az egyiptomiaknál, a görögöknél, a gótoknál és a szkítáknál is létezett hasonló hagyomány.