Jump to content

A világ legfurcsább helyei - a Racetrack Playa

2015. 02. 24. 20:26

A Halál-völgy nevének eredete egy történethez fűződik. 1849-ben, az első kaliforniai aranyláz idején egy szekérkaraván haladt itt végig, s elhagyva a völgyet, az egyik utazó visszakiáltott: Viszlát, Halál-völgye! A síkság legérdekesebb rejtélyei a „vitorlázó kősziklák”.

A Racetrack Playa (Versenypálya-síkság) a Panamint-hegység északi részén helyezkedik el. Keletről a Cottonwood-, nyugatról pedig a Last Chance- („Utolsó esély”) hegység határolja. A síkság legérdekesebb rejtélyei a „vitorlázó kősziklák”. Ezt a természeti csodát 1900 körül fedezték fel, de mivel a terep eléggé eldugott helyen van, nem túl látogatott. Közel van hozzá az Ubehebe-kráter („Nagy kosár a sziklában”) és egy spanyol luxusvilla, a Scotty`s Castle is, bár a távolságok csak autóban ülve nem mondhatók nagynak. Aki azonban látta, azt meséli, megéri a fáradtságot.

A Racetrack Playa egy 10 000 évvel ezelőtt kiszáradt, 4 km hosszú és 2 km széles tómeder. Alját finom iszap és agyag borítja, mely a nagy meleg hatására szétrepedezik. E sokszögekből álló mozaikpadlót összevissza futó, hosszabb, rövidebb, tekervényes vagy egyenes barázdák szabdalják, mik a kövek mozgásának útját jelzik. Ugyanis a kövek elmozdulnak! A szikladarabok tömege változó. Méretük a kavicsnagyságtól a 300 kg-ig terjed. Különösen a nagyobbakat bizony sem mozgásba hozni, sem mozgásban tartani nem könnyű. A kérdésre, hogy látta e valaki őket helyváltoztatás közben, az a válasz, hogy eddig még senki. De, vajon ismerjük-e ennek a természeti csodának a rejtélyét? A tudósok állítják, tartogathatnak még számunkra meglepetéseket a különös „vándorok”.

Forrás és fotó: funmozar.com / Írta: Molnár Adrienn