Jump to content

Állatkert, ahol te vagy bezárva

2015. 02. 12. 15:10

Biztos mindenki járt már legalább egyszer állatkertben. Mikor ott vagytok nem szoktatok azon morfondírozni, milyen lenne ha ti lennétek bezárva és az állatok jönnének megnézni titeket? Akár igen, akár nem most itt a remek alkalom, hogy egy kicsit az ember válljon ketrectöltelékké.

Elég sok különleges képsorozat és élménybeszámoló készült róla, úgyhogy mindenképpen megér egy bemutatást a chilei fővárostól, Santiagotól nagyjából 100 kilométerre fekvő Rancagua városának állatkertje, amely minden szempontból szenzációszámba megy a megszokottak képest. A Parque Safari névre hallgató parkban egy hat oroszlán otthonául (alapvetően 10 oroszlán él itt) szolgáló 2 hektáros területen a látogatókat egy zárt, rácsos terepjáróban viszik körbe, amelynek tetejére hatalmas húscafatokat kötöznek, így a kíváncsiskodók centiméterekről élvezhetik a különleges látványt, ahogy a nagyvadak a kocsi tetejére ugorva lakmároznak a húsból.

Az eredetileg sima állatkertként funkcionáló parkot az ismert tévés személyiség, Iván Arenas kezdeményezésére alakították át, így ma a "normál" állatkerti környezet mellett van egy rész, ahol az állatok között lehet sétálni, meg lehet őket etetni, érinteni - értelemszerűen a veszélyes fajok esetében a fentebb már említett biztonságos megoldásokat alkalmazzák (a legnagyobb érdeklődést kiváltó oroszlános szafari mellett kisvonattal is lehet a zebrák között utazni). Az oroszlánok konkrét megérintése igazából csak Chilében egyedülálló, hiszen például Mexikóban és Argentínában is van példa hasonló kezdeményezésre és ha azt nézzük, hogy mindössze 3000 forint körüli pezót kell lecsengetni a belépőért, akkor ez már tényleg egyedülállónak tűnik - ennek megfelelően a megszokottnál jóval nagyobb az érdeklődés az oroszlános túra iránt (meg alapból is, a 200 ezres városban napi 1000 látogató keresi fel a parkot), hiszen a rácsos autóból közeli képeket lehet készíteni az állatokról és óvatosan akár meg is lehet érinteni őket, miközben a bezártság és a rácsos lét is átélhető a látogatók számára.

Ez utóbbi is fontos volt a 9 éve megnyílt park vezetése számára, hiszen ennek a rancaguai helynek van még egy különlegessége: az állatok jelentős része cirkuszokból, gondatlan tulajdonosoktól származik, így az oroszlánok, medvék, majmok számára ez az utolsó esély az életben maradásra, hiszen szomorú, szenvedéssel teli életük miatt vagy itt folytatták életüket vagy elaltatták volna őket, hiszen már képtelenek azokra a dolgokra, amelyekre természetben élő társaik. Egyes állatok olyan szörnyű állapotban kerültek ide, hogy már a többiek közé, a szabad kifutóba sem engedhetik ki őket, így rácsos ketrecben éldegél a karmai eltávolítása miatt súlyos fertőzésen átesett oroszlán vagy a cirkuszban táncoltatott medve is.

Forrás és fotó: / Írta: Molnár Adrienn